Kihantolták a szmolenszki balesetben meghalt lengyel elnököt


A krakkói Wawel királyi vár székesegyházában kiemelték Lech Kaczynski lengyel elnök és felesége, Mária koporsóit. A néhai államfő és hitvese 2010. április 10-én az oroszországi Szmolenszk közelében, az elnöki gép balesetében haltak meg. A repülő 96 fős lengyel küldöttséget szállította a katyni vérengzés 70. évfordulója alkalmából rendezett gyászünnepségre.

Az exhumálás az első a 2017 végéig elvégzendő 83 hasonló eljárásból. Az Oroszországból visszaszállított szállított koporsókat Lengyelországban eddig még nem nyitották fel. 2010-ben csak Lech Kaczynski koporsóját nyitották ki rövid időre, nem sokkal a temetés előtt.

A lengyel ügyészség azt reméli, hogy megállapítják a sérülések jellegét és a halál okát, és ez fényt deríthet egyben a katasztrófa okára is. Tisztázni akarják azokat a hiányosságokat is, melyeket az oroszországi boncolásokról készült jelentések tartalmaznak.

Azt is remélik, hogy sikerül azonosítani az áldozatokat, akiket a boncolások során Moszkvában esetleg összecseréltek. A 2013-ban és 2014-ben a hozzátartozók kérésére kihantolt kilenc áldozat közül hatnak ugyanis tévesen állapították meg a személyazonosságát, és idegen sírba temették őket. Mária és Lech Kaczynski esetében azonban a kommentátorok nem tartják valószínűnek a téves azonosítást.

A Kaczynski házaspár koporsóit hétfőn a krakkói székesegyház egyik kriptájában egy márványszarkofágból emelték ki zártkörű egyházi szertartás keretében, a néhai elnök ikertestvére, Jaroslaw Kaczynski, valamint az elhunytak lánya, Marta Kaczynska jelenlétében. A maradványokat átviszik a Jagelló Egyetem orvosszakértői intézetébe, ahol egy 14 fős, külföldi szakértőkből is álló csoport korszerű műszerekkel több vizsgálatot végez és DNS-mintákat is vesznek.

Az év végéig várhatóan 10 további áldozatot exhumálnak. A hozzátartozók egy része – 17 család tagjai – október közepén nyílt levélben tiltakozott, a többi rokon fájdalmasnak, de szükségesnek minősítette lépést.

A Kaczynski házaspárt a tervek szerint november 18-án temetik újra, zártkörű szertartás keretében. A vizsgálat eredménye mintegy 4 hónap múlva várható.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk