Koronavírus. Megállt a vírus visszaszorulása Németországban


Megállt az új típusú koronavírus visszaszorulása Németországban a Robert Koch (RKI) közegészségügyi intézet kedden ismertetett számításai szerint (a Rheinische Post fotóján az intézet elnöke, Lothar Wieler). A járványhelyzet legfontosabb mutatójaként számon tartott, úgynevezett reprodukciós ráta (R0 érték) 0,9-ről 1,0-re emelkedett az RKI becslése szerint. Ez azt jelenti, hogy minden fertőzött továbbadja a vírust még egy embernek.

Amikor az R0 1 alatt van, a járvány alábbhagy, a vírus visszaszorul és előbb-utóbb eltűnik az adott közösségből. Amikor az R0 1 felett van, a járvány egyre inkább terjed, mert minden fertőzött átadja a kórokozót legalább egy embernek.

Az RKI számításai szerint Németországban az R0 érték a február 25-én kezdődött járvány első időszakában elérte a 3-at, majd március 22-től az 1 körüli szinten stabilizálódott. Április elején a 0,8 és 1,2 közötti sávban volt a mutató a járványügyi szakemberek becslései szerint, és április 16-án érte el az eddigi mélypontot, a 0,7-es értéket. Az utóbbi napokban 0,9 volt az R0 érték.

A járványlassító intézkedések eredményeire és az egészségügyi ellátórendszer teherbíró képességére tekintettel a szövetségi kormány és a tartományi kormányok közös döntésével április 20-tól elkezdték a korlátozások fokozatos lazítását.

Angela Merkel kancellár hangsúlyozta, hogy

nagy óvatossággal kell haladni, mert ha az R0 1,3-ra emelkedik, már júniusra túlterheli az egészségügyi ellátórendszert a betegek tömege.

Ha a reprodukciós arány 1,2-re emelkedik, akkor júliusra terhelődik túl a rendszer, ha pedig 1,1-re, akkor októberre nem lesz elég kapacitás a betegek ellátására – fejtette ki a kancellár.

A lazításokról szóló heves közéleti vitában arra is többször rámutatott, hogy az aktuális statisztikák mindig csak a két héttel korábbi járványhelyzetet mutatják, mert átlagosan ennyi ideig tart, mire egy fertőzött észleli a tüneteket, konzultál háziorvosával, felkeres egy tesztközpontot, a laboratórium elemzi a mintát, és végül az eredmény a hivatalos adattovábbítási úton bekerül az RKI kimutatásába.

Az RKI adatai szerint

az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2) keddig 156.337 ember szervezetében mutatták ki, ami 1144 esettel több az egy nappal korábbinál.

A gyógyultnak minősülő, vagyis azon igazolt fertőzöttek száma, akik már átestek a fertőzésen, 2900-zal 117 400-ra emelkedett.

A vírus okozta betegségben (Covid-19) 5913 igazolt fertőzött halt meg, ez 163-mal több az egy nappal korábbinál.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk