Korrupciós botrány Ukrajnában: menesztették és letartóztatták a sikkasztással vádolt miniszterhelyettest


Menesztették tisztségéből és letartóztatták az ukrán infrastrukturaügyi miniszter helyettesét: Vaszil Lozinszkij ellen sikkasztás gyanújával indult vizsgálat, miután a kijevi Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal megállapította, elcsalták a téli hónapokra alternatív energiaforrásokra elkülönített közpénzeket – írja a CNN.

Alekszandr Kubrakov ukrán infrastrukturális miniszter vasárnap Facebook-oldalán megerősítette Vaszil Lozinszkij letartóztatásának hírét, és közölte, hogy helyettesét menesztették funkciójából.

A Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal (NABU) azzal vádolja Lozinskijt, hogy 400.000 dollárt kapott, és ezért cserében “költségvetési pénzeket térített el.”

A miniszterhelyettes azért kapta a pénzt, hogy megkönnyítse az eszközök és gépek, köztük áramfejlesztők túlárazott beszerzésére vonatkozó szerződések aláírását.

A NABU közölte, hogy a nyáron mintegy 49 millió dollárt különítettek el arra, hogy “az alapvetően szükséges infrastrukturális létesítmények elpusztulása miatt a lakosság számára alternatív áram-, hő- és vízellátási forrásokat biztosítsanak a téli időszakban”. A vizsgálat megállapította, hogy több központi és regionális kormányzati tisztviselő közpénzeket térített el. Ennek érdekében együtt dolgoztak közvetítők egy csoportjával, és gondoskodtak arról, hogy a közbeszerzési szerződéseket előre meghatározott kereskedelmi egységekkel csaknem 280 millió hrivnyával (kb. 7,6 millió dollárral) túlértékelt áron kössék meg” – állítják a korrupcióellenes ügyészek.

A NABU szerint házkutatások sorozatát hajtották végre, amelyek során 920.000 hrivnyát és 38.700 dollárt találtak és foglaltak le az üzletemberek irodáiban.

Szintén az éjszaka folyamán őrizetbe vették a szervezett bűnözői csoport egyik tagját, aki megpróbálta átlépni az államhatárt és elhagyni Ukrajnát – tette hozzá a NABU.

“A mai napon a Miniszteri Kabinet döntése értelmében Vaszil Lozinszkijt felmentették a közösségek, területek és infrastruktúra fejlesztéséért felelős miniszterhelyettesi tisztségéből. Emlékeztetünk arra, hogy tegnap a NABU és az SAP munkatársai leleplezték és leállították egy szervezett bűnözői csoport tevékenységét, amely költségvetési pénzeket lopott. A bűnözői csoport tagja volt Ukrajna közösség-, terület- és infrastruktúra-fejlesztési miniszterhelyettese is. Letartóztatták, mert 400.000 dollárnyi jogtalan honoráriumot kapott a berendezések és gépek beszerzésére irányuló szerződések aláírásához nyújtott támogatásért cserében. A vádiratot 2022 szeptemberében iktatták” – mondta Alekszandr Kubrakov miniszter.

“Utasítottuk a minisztérium csapatát, hogy indítsa el a tárca összes futó projektjének az ellenőrzését, beleértve a költségvetési forrásokat, a nemzetközi pénzintézeti forrásokat és a technikai segítségnyújtási projekteket” – tette hozzá a miniszter.

NEWS.RO

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk