Megkezdődött a velencei karnevál


Szokás szerint egy nagyméretű papírmasépatkány vezette a farsangot megnyitó hajófelvonulást vasárnap Velencében. Az utcai karneváli programok ingyenesek, és február 21-ig várják a látogatókat.

Több mint száz gondola és ladik vonult végig a Canal Grandén: az élen a vízre épített város jelképének számító patkány haladt.

A patkányfigura a Rialto-hídjánál kipukkadt, testéből színes léggömbök, szalagok, petárdák szálltak a magasba. A többi hajó a város többi állatát jelképezte a halaktól a sirályokig.

A farsang hivatalos megnyitását szombat este egy másik vízi parádé előzte meg, amely a Santa Lucia vasútállomástól indult. A megvilágított hajók felett “repkedve” ötven artista mutatta be a velencei farsangi műhelyek legszebb jelmezeit. A felvonulást egy unikornisfej vezette a halhatatlanság jelképeként.

Február 21-ig tartanak Velencében a mindenki előtt nyitott farsangi programok. Fizetni csak a palotákban vagy más helyszíneken megrendezett, zártkörű bálokon való részvételért kell. A korábbi bejelentésekkel szemben egyelőre a városba való belépésért sem kell fizetni.

Az olaszokat és a külföldieket jelmezben vagy maszk nélkül is várják a carnevale.venezia.it oldalon közzétett eseményekre. Az idén egyedül az úgynevezett angyal repülése marad el a Szent Márk téren, de ezt már 2020 óta nem tartják meg a rendkívüli tömeg elkerülése érdekében.

A koronavírus-világjárvány kitörése miatt 2020 februárjában megszakították a velencei karnevált, 2021-ben online rendezték meg, és tavaly újra élőben. A város reményei szerint az idén a pandémia előtti látogatószámot sikerül ismét elérni: 2020-ban százezer látogató érkezett az ünnep megszakításáig, ami több mint 200 millió euró bevételt jelentett a városnak.

A toszkán Viareggio városban a hétvégén több mint nyolcvanezren vettek részt az első karneváli felvonulásokon. A város idén ünnepli a farsangi kocsikkal rendezett utcai felvonulás 150. évfordulóját.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk