Összeomlás felé száguld Észak-Korea – egy évet sem élhetnek túl


Annyira gyenge lábakon áll az észak-koreai gazdaság, hogy egy éven belül össze fog omlani az ENSZ szankcióinak súlya alatt – mondta egy magas rangú észak-koreai disszidens, aki tegnap először beszélt a nyilvánosság előtt.

Nem tudom, hogy Észak-Korea túlélhet-e még egy évet a szankciók alatt. Nagyon sok ember meg fog halni – mondta Ri Jonghó, volt észak-koreai vezető gazdasági szakember. A disszidens egy New York-i konferencián beszélt először, mióta elmenekült a dzsucseista rezsim elől családjával együtt.

Jonghó elmondta, hogy a szankciók teljesen elvágták a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság kereskedelmét és jelenleg nincs mit enniük a helyieknek. A kormány most úgy próbálja kezelni a helyzetet, hogy több tízezer embert küld külföldre dolgozni. Hozzátette: egy átlagos észak-koreai háztartásban nincs áram, még a fővárosban is alig 3-4 órán érhető el elektromosság.

Azt is elmondta, hogy Kína “nagyon haragszik” Észak-Koreára, amiért az nem képes reformálni a gazdaságát és folyamatosan “Kínától könyörög ételért”. Próbáltak Oroszország felé is nyitni, de Putyinnal “nem olyan könnyű a diplomácia, mint gondolták.”

A disszidens elárulta, hogy Kim Dzsongun nagyon haragszik Hszi Csin-Ping kínai elnökre, amiért sosem volt vele hajlandó személyesen találkozni. Többször is trágár szavakkal illette a kínai vezetőt és magukat a kínaiakat is, valamint régóta készülnek arra, hogy Kína “elárulja” Észak-Koreát.

Hozzátette azt is, hogy Észak-Korea nagyon retteg Dél-Koreától és azért lőnek ki ennyi rakétát, hogy leülhessenek Amerikával tárgyalni. Jonghó szerint Kim Dzsongun és emberei remélik, hogy javítani tudják az Egyesült Államokkal ápolt kapcsolatukat és ezzel helyre tudják majd hozni a gazdaságukat is.

Ri Jonghó Kínából disszidált, ahol a “39-es hivatal” egyik vezetője volt, ez egy titkos szervezet, amely a Kim-családnak segít pénzt szerezni. Ri a legnagyobb civil kitüntetést is megszerezte Észak-Koreában, 2014-ben azért döntött a disszidálás mellett, mert durva tisztogatásba kezdett a rezsim.

portfolio.hu

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk