Összeütközött két amerikai harci repülő


Összeütközött két amerikai harci repülő szerdán a Csendes-óceán fölött San Diego partjai közelében, de mindkét pilóta túlélte a balesetet – adták hírül amerikai katonai források.

A két együléses, F/A-18-as Hornet típusú repülővel a pilóták gyakorlatozás közben ütköztek egymásnak.

Egyikük le tudott szállni sérült gépével a baleset után a közeli légi bázison, a másik pilóta pedig sikeresen katapultált, és hamarosan kimentették a jéghideg vízből. Mindkét pilótát orvosi megfigyelésre kórházba vitték.

A baleset oka még nem ismert, kiderítésére vizsgálat indult.

Októberben és júliusban is történtek balesetek ugyanilyen repülőkkel gyakorlatozás közben. Az egyik pilóta életét vesztette, a másik katapultált, és nem esett baja.

A szerdai eset hírére Robert Neller tábornok, a tengerészgyalogság parancsnoka elrendelte, hogy egy napra szüneteljen a gyakorlatozás. Körlevelében rámutatott arra, hogy az idén már 140 amerikai tengerészgyalogos vesztette életét, ám csupán egyetlen egy harc közben.

Neller elrendelte, hogy a tisztek keressenek megoldásokat a hadgyakorlatok biztonságának javítására, mert – mint írta – “túl sok olyan tengerészgyalogost veszítünk el, akinek a halála elkerülhető lenne”.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk