Rálőttek egy ukrán katonai gépre a Krímnél


Rálőttek egy ukrán katonai teherszállító repülőgépre szerdán a Fekete-tenger felett az Oroszország által elcsatolt Krím félszigetnél egy orosz fúrótoronyból.

Az AN-26-os repülőgép szerdán kis magasságban repülve közelített meg két orosz olajfúrótornyot a Fekete-tengeren. A gépet – amely gyakorlórepülést végzett – egy találat érte, személyzete nem sérült meg.

Az ukrán fegyveres erőknél közölték, hogy a gép burkolatán egy három centiméteres lyukat ütött a lövedék, amelyet az előzetes szakértői vizsgálatok alapján egy 5,4 kaliberű PK golyószóróból lőttek ki.

Sztepan Poltorak ukrán védelmi miniszter a Facebook közösségi portálon fotókat tett közzé az eltalált repülőgépről, amelyeken jól létható a lövés ütötte lyuk. A tárcavezető jelentést tett az esetről Petro Porosenko ukrán elnöknek.

Az incidens tovább mérgezi a múlt vasárnap óta a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus kiéleződése óta az eddiginél is feszültebbé vált viszonyt Kijev és Moszkva között.

Oleh Csubuk, az ukrán haditengerészeti erők szóvivője a 112 hírtelevíziónak nyilatkozva leszögezte, hogy a gép gyakorlatozás közben nem követett el sem légtér-, sem jogszabálysértést. Hozzátette: folytatják a haditengerészeti gyakorlatot, beleértve a repüléseket is, és a hadgyakorlat helyszínén nem kívánnak változtatni.

Ukrán sajtóhírek szerint a gép, amelyre rálőttek, a térségben felfedezett egy orosz rakétairányító radarállomást.

Az oroszok tagadnak

Az orosz Fekete-tengeri Flotta vezérkara határozottan cáfolta, hogy rálőttek volna az An-26-os ukrán katonai gépre.

A vezérkar szóvivője szerint Kijev állítása, miszerint rálőttek a repülőgépre “teljes hazugság”.

Állítása szerint az ukrán repülőgép két, provokációnak szánt rárepülést végzett a Tavrida és Krím-1 nevű fúrótornyokra. A második megközelítés alkalmával a fúrótorony biztonsági őre jelzőpisztolyból négy lövést adott le, hogy megakadályozza a repülőgép összeütközését a létesítménnyel – tette hozzá.

“Aki valaha is tartott jelzőpisztolyt vagy tűzijátékot a kezében, kétségtelenül tisztában van azzal, hogy semmi veszély nem fenyegette a repülőgépet” – mondta a szóvivő.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk