ROBBANTÁS egy texasi műtrágyagyárban. Legalább 60 HALOTT – FOTÓ, VIDEÓ


Egyelőre nem lehet pontosan tudni, hány halottja és sérültje van a helyi idő szerint szerda este Texas államban, West kisváros műtrágyagyárában történt robbanásnak – mondta három órával a robbanás után, magyar idő szerint csütörtök reggel hat órakor tartott sajtótájékoztatóján a település polgármestere.

Előzőleg egy helyi tévéállomás legalább 60 halálos áldozatról adott hírt, de ezt az információt független forrásból nem erősítették meg. Helikopterekkel és mentőautókkal több mint száz sérültet szállítottak a wacói Hillcrest baptista kórházba, és még legalább két másik kórház is fogadott sérülteket. A robbanás akkor történt, amikor a tűzoltók egy kisebb tüzet igyekeztek eloltani a műtrágyagyárban. Tommy Muska polgármester elmondta, a detonáció hatvan-nyolcvan épületet súlyosan megrongált, köztük egy idősek otthonát, egy iskolát és több lakóházat. A polgármester úgy nyilatkozott: „olyan gombafelhőt láttunk, mintha atombomba robbant volna”. Rick Perry, Texas kormányzója közleményt adott ki, ebben azt írja: „folyamatosan figyeljük az eseményeket, és próbáljuk összeszedni az információkat, mozgósítottunk mindenkit, akit csak tudunk Texas államban, hogy segítsen a helyi hatóságoknak. Gondolatainkban és imáinkban a westi polgárokkal vagyunk”. A tűzoltóktól származó forrásaira támaszkodva dr. George Smith, a város mentőhálózatának vezetője azt mondta: akár hatvan-hetven is lehet a halottak száma. Hozzátette: két mentősük veszítette életét a robbanásban, és elképzelhetnek tartja, hogy több tűzoltó is áldozatául esett a tűzesetnek. Smith becslése szerint a környéken 10-15 házat rombolt porig a detonáció, és 50 további ingatlanban okozott károkat. A dallasi WFAA televízió helikopteres stábja arról számolt be, hogy a gyártól három háztömbnyire minden elpusztult. A környéket kiürítették. A hatóságok szerint mérgező anyagok lehetnek a levegőben, és attól is tartottak, hogy a műtrágyagyár területén, ahol még órákkal a robbanás után is tűz volt, felrobban egy még ép tartály. A Dallastól mintegy 130 kilométerre délre fekvő West nevű kisvárosban 2800 ember él.
A robbanás után felcsapó lángok átterjedtek a környékbeli épületre. A lökéshullám következtében több tucat épületben keletkeztek károk. Szemtanúk szerint a robbanás olyan nagy erejű volt, hogy a gyártól 25 kilométerre is érezni lehetett. „Olyan volt, mintha egy bomba robbant volna, elsöprő erejű volt” – mondta egy helyi lakos a CNN hírtelevíziónak, aki körülbelül egy mérföldre él a gyártól. MTI | CNN | kwtx.com

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk