Terror Münchenben: lövöldözés, legalább 6 halottal


A bajor belügyminiszter legalább három elkövetőről beszélt, a német rendőrség sajtótájékoztatója szerint hat halálos áldozat van. A müncheni rendőrség terrortámadásra gyanakszik. Az orvosokat és az ápolókat berendelték munkahelyükre a müncheni kórházakba, “tömeges sebesülésekkel járó támadások miatt” – közölte az egyik egyetemi klinika szóvivője. Több helikopterrel úton van Münchenbe a német rendőrség különleges terrorelhárító különítménye, a Grenzschutzgruppe 9 (GSG9).

  • lövöldözés volt péntek délután hat óra körül a müncheni Olympia bevásárlóközpontban illetve a mellette lévő gyorsétteremnél,
  • a müncheni rendőrség tájékoztatása szerint hat halálos áldozata van,
  • a bajor belügyminiszter három tettesről számolt be,
  • meg nem erősített hírek szerint az egyik támadó főbe lőtte magát,
  • szemtanúk szerint az elkövetőknél puskák vannak,
  • megállt a tömegközlekedés, lezárták a főpályaudvart, a rendőrség felszólította a lakosságot, hogy maradjanak otthonaikban,
  • a rendőrség akut terrorveszélyről beszél,
  • különleges állapotot rendeltek el a városban

A bajor belügyminiszter elmondta, hogy a tetteseket még nem sikerült kézre keríteni. A müncheni rendőrség azt gyanítja, hogy az Olympia bevásárlóközpontban történt lövöldözés terrortámadás volt.

Különleges rendőri erők érkeztek a helyszínre, a müncheni Olympia bevásárlóközponthoz és lezárták a környéket.

A Bild című lap úgy tudja, hogy végzett magával a müncheni lövöldözés egyik elkövetője. A lap információi szerint az elkövető lőfegyverével főbe lőtte magát a bajor tartományi főváros északi részén fekvő olimpiai parki bevásárlóközpontban (OEZ).

“Nem tudjuk, hogy hol vannak az elkövetők” – áll a rendőrség Twitter-üzenetében.

Az AFP francia hírügynökség értesülése szerint hat halálos áldozata van a lövöldözésnek. Ezt a rendőrség nem erősítette meg, arra hivatkozva, hogy még tart az intézkedés.

A rendőrség eddigi adatai szerint a lövöldözés a bajor tartományi főváros északi részén kezdődött, az olimpiai parkban fekvő bevásárlóközpont közvetlen közelében röviddel 18 óra előtt. Szemtanúk három fegyverest láttak. A lövöldözés a bevásárlóközpontban folytatódott.

A bajor tartományi rendőrség és a szövetségi rendőrség valamennyi egységét mozgósította a terrorgyanúsként besorolt lövöldözés megállítására.

A tömegközlekedést az egész városban leállították, és este a Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaság szerint kiürítették és bezárták a főpályaudvart.

Több hírportál azt jelentette, hogy este lövöldözés kezdődött a belvárosban is, nagyjából hét kilométerre a bevásárlóközponttól. A rendőrség erről azt közölte, hogy egyelőre híresztelésről van szó, és nem világos a helyzet. Sajtóbeszámolók szerint környéken sok a rendőr, az üzletek bezártak.

A Bild szerint este készenlétbe helyezték a szövetségi rendőrség első számú terrorelhárító alakulatát, a GSG9 nevű egységet.

A Reuters brit hírügynökségnek sikerült elérnie a pláza egyik boltjának dolgozóját, aki arról számolt, be, hogy sok lövést lehetett hallani, és több üzlet személyzete a boltokban bújt el.

hirado.hu

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk