Tilos bőrruhát viselni Észak-Koreában


Észak-Koreában betiltja a bőrruházat viselését, hogy az állampolgárok ne utánozhassák a legfőbb vezető öltözékét. A hatóságok szerint ugyanis tiszteletlenség Kim Dzsongun ruhaválasztásának másolása.

A bőrkabátok 2019-ben váltak népszerűvé a kommunista országban, miután Kim ilyet viselt egyik televíziós szereplése alkalmával. Eleinte a Kínából importált valódi bőrkabátokat gazdag emberek vásárolták meg, akik megengedhették maguknak, de hamarosan a ruhagyártók elkezdtek műbőrt importálni, hogy belföldön gyártsák azokat. Hamarosan szinte az összes észak-koreai piacon árulták őket, és sok fiatalt is lehetett látni saját műbőr ruházatban.

Hogy véget vessen az olcsó utánzatok elburjánzásának, valóságos divatrendőrség kezdett járőrözni az utcákon, hogy elkobozza a kabátokat az árusoktól és az azokat viselő polgároktól.

„A fiatalok tiltakoznak, mondván, hogy saját pénzükből vették a ruhákat, és nincs okuk tőlük azt elvenni“

– idézett egy névtelen forrást a Szabad Ázsia Rádió.

A rendőrség reagált a panaszokra. Állásfoglalásuk szerint a Főméltóságéhoz hasonló ruhák viselete

„tisztátalan hajlam a Főméltóság tekintélyével való szembefordulásra“.

Ezért arra intették a lakosságot, hogy ne viseljenek bőrből készült öltözéket, mert a kommunista párt direktívái alapján egyedül az államot irányító politikai szervezet döntheti el, ki jogosult erre – tette hozzá a forrás.

Az észak-koreai fizetésekhez képest a bőrruhák nagyon drágák. Amelyik valódi bőrből készült, annak ára körülbelül 170.000 won (34 USD), míg amelyiket műbőrből gyártották, azért körülbelül 80.000 wont (16 USD) kell fizetni. Az észak-koreaiak átlagos havi fizetése 2018-ban körülbelül 4000 won (0,66 USD) volt a dél-koreai Joongang Daily című lap szerint.

  • Adevărul | Fotó: AFP
Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk