Többszörösére nőtt a buszkonvoj elleni merénylet halálos áldozatainak száma


Száztizenkettőre nőtt vasárnapra a szíriai Aleppónál az autóbuszkonvoj ellen előző nap elkövetett öngyilkos merénylet halálos áldozatainak száma az előző napi 43-ról – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigránsszervezet.

Sok súlyos sebesült ugyanis a támadást követően belehalt sérüléseibe. Félő, hogy az áldozatok végső száma még ennél is több lesz – tette hozzá az OSDH.

A lázadók kezén lévő övezetekben tevékenykedő – fehérsisakosok néven is ismert – mentőszervezet már szombaton arról számolt be önkénteseire hivatkozva, hogy legalább 100 holttestet szállítottak el a robbantás helyszínéről.

A város Rasidín nevű – lázadók kezén lévő – nyugati külterületén várakozó buszokkal két északnyugat-szíriai síita faluból, Fúából és Kafrajából szállítottak el kormányhű milicistákat családtagjaikkal együtt. A halottak közül 98 ember a falvakból származott, a többiek a buszokat védő felkelők voltak.

Szombati értesülések szerint az elkövető a gépkocsijába rejtett pokolgépet az Aleppóba tartó több tucat busz mellett hozta működésbe. A szunnita lázadók által ostromlott két település kiürítése pénteken indult meg a Katar és Irán közvetítésével tető alá hozott egyezménnyel összhangban. Úgy tudni, hogy mintegy 5000, Fúából és Kafrajából evakuált embert szállítottak a buszokkal. Párhuzamosan zajlott a kormányerők által hónapok óta ostromlott Madajá és Zabadáni hegyvidéki üdülőhelyek evakuálása, a településeket szunnita lázadók és családtagjaik hagyhatták el.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk