Trump elhalasztotta a G7-es országcsoport csúcsértekezletét, de kibővítette a meghívottak körét


Elhalasztja a G7-es országcsoport csúcsértekezletét és kibővíti a meghívottak körét az amerikai elnök. Ezt maga Donald Trump közölte Floridából visszatérőben a repülőgépen vele utazó újságírókkal szombat este.

“Az az érzésem, hogy a G7-es csoport összetétele nem érzékelteti híven a világban zajló változásokat” – mondta az elnök. Úgy fogalmazott: a szerveződés a mai formájában már “nagyon idejétmúlt”, ezért a következő csúcsértekezletre, amelyet az őszre tervez, szeretné meghívni Oroszországot, Dél-Koreát, Ausztráliát és Indiát is.

Kínát nem említette, amellyel az utóbbi időben jelentősen romlott Washington viszonya.

A G7-es, azaz a gazdaságilag legfejlettebb országok csoportjának tagja a Egyesült Államok mellett az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország, Olaszország, Kanada és Japán. Az idei csúcstalálkozóra az Egyesült Államokban került volna sor, de a koronavírus-járvány miatt elhalasztották az eseményt, majd telekonferencia formájában rendezték volna meg.

Néhány nappal ezelőtt Trump felvetette, hogy a találkozót immár akár személyes részvétellel is meg lehetne tartani a Washington melletti, marylandi Camp Davidben, a mindenkori amerikai elnökök hétvégi rezidenciáján.

Trump telefonon egyeztetett erről Boris Johnson brit és Emmanuel Macron francia államfővel, továbbá Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel, akik mindhárman jelezték készségüket a részvételre. Angela Merkel német kancellár hivatala azonban a járványveszélyre hivatkozva elhárította a meghívást. Ezt követően

a francia elnök azt mondta, hogy csakis akkor érdemes megtartani a találkozót, ha azon mindenki részt vesz.

Elemzők megjegyezték: Trump korábban már többször felvetette, hogy Oroszország ismét legyen tagja a csoportnak, feltűnt azonban nekik, hogy a G7-es csúcsra újonnan meghívandók között nem szerepel Kína.

Alyssa Farah, a Fehér Ház stratégiai kommunikációért felelős igazgatója úgy fogalmazott: Trump az Egyesült Államok néhány hagyományos szövetségesével akarja bővíteni a résztvevők körét, és néhány olyan országgal is, amely a leginkább megszenvedte a koronavírus-járványt. Farah szerint a csúcstalálkozón az elnök szeretne megvitatni Kína jövőjére vonatkozó kérdéseket is.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk