Újraválasztották Angela Merkelt


Ismét elnökévé választotta a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) két évre Angela Merkelt kedden a párt Essenben tanácskozó kongresszusán.

Angela Merkelt a küldöttek 89,5 százaléka támogatta. Ez pártelnöki pályafutásának második leggyengébb eredménye.

A pártot 2000 óta vezető politikust kilencedik alkalommal választották meg elnöknek, rendre egyedüli jelöltként, a legjobb eredményt 2012-ben érte el, amikor a szavazatok 97,9 százalékát szerezte meg, a leggyengébben pedig 2004-ben szerepelt, amikor a küldöttek 88,4 százaléka támogatta.

Angela Merkel hétfő este egy televíziós interjúban arra a kérdésre, hogy a küldöttek a menekültválság körüli viták, feszültségek után milyen választási eredménnyel erősíthetik meg tisztségében, azt mondta, hogy “őszinte eredményre” számít.

Kemény kampányra készül Merkel

Németország újraegyesítése óta a legkeményebb választási kampányban kell helytállnia a Kereszténydemokrata Uniónak (CDU) 2017-ben – mondta Angela Merkel. A CDU-nak mély társadalmi megosztottság közepette kell küzdenie a baloldal győzelme ellen, miközben folyamatosan támadják majd jobbról – emelte ki beszédében a pártot 2000 óta vezető kancellár, aki a tisztújító kongresszuson ismét – kilencedik alkalommal – megpályázza az elnöki tisztséget.

Mint mondta, nagyon sokan biztatták a folytatásra, de ehhez támogatásra van szüksége. A választási küzdelem megvívásához “segítenetek kell nekem” – húzta alá Angela Merkel.

A legfőbb cél annak megakadályozása, hogy a szociáldemokraták (SPD) kormányt alakíthassanak a Baloldallal és a Zöldekkel – tette hozzá.

A CDU/CSU “Németország politikai sikertörténete”, és ez a történet 2017-ben is folytatódhat, ha a testvérpártok egységesen lépnek fel és kiállnak értékeikért, amelyek között a legfontosabb az emberi méltóság tisztelete születéstől a halálig.

Érthetetlen, hogy nem tiltakoznak Aleppó ostroma ellen

Aláhúzta, hogy valamennyi tagországnak be kell tartania a stabilitási és növekedési paktum előírásait, a brit uniós tagság megszüntetésének (Brexit) folyamatában pedig nem szabad engedni a tagság előnyeinek “kimazsolázását”, Nagy-Britannia csak akkor férhet hozzá az uniós belső piachoz, ha elfogadja a személyek, áruk, szolgáltatások és a tőke szabad mozgásának elvét.

Az EU és az Egyesült Államok tervezett szabadkereskedelmi egyezményére (TTIP) utalva érthetetlennek nevezte, hogy a szíriai Aleppó ostroma ellen nincs hangos tiltakozás, de százezrek vonulnak az utcára olyan megállapodások ellen, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a német és az európai értékeknek megfelelő, a méltányosság és az emberiesség szempontjai szerint formált keretek közé terelődjék a globalizáció.

A német kormányt 2005 óta vezető Merkel az eddigi gazdaságpolitika folytatását ígérte, rámutatva, hogy kancellári tevékenysége alatt 50 százalékkal csökkent a munkanélküliek száma, a 82 milliós országban elérte a 43 milliót a munkaviszonyban állók száma, és negyedik éve egyensúlyban van az államháztartás.

A burkát minden jogi eszközzel tiltani kell

A küldöttek azt a kijelentését fogadták a legnagyobb tapssal, hogy minden lehetséges jogi eszközzel tiltani kell az egész testet elfedő muzulmán női öltözékek viseletét. A német kultúra alapvető eleme, hogy az emberek megmutatják egymásnak arcukat – mutatott rá Angela Merkel.

Hozzátette: küzdeni kell a “párhuzamos társadalmak” kialakulása ellen, illetve megszüntetéséért, nem szabad elfogadni, hogy bárki is a német jog fölé helyezze a saríát, az iszlám jogrendet, és a védelemre szoruló menekültek érdekében is távozásra kell bírni az elutasított menedékkérőket. Azonban fel kell lépni az uszítás és a nép fogalmának kisajátítása ellen is, és olyan vitakultúrát kell kialakítani, amely “megérdemli ezt a nevet” – tette hozzá Angela Merkel.

A menekültüggyel kapcsolatban azt is hangsúlyozta, hogy meg kell állítani az illegális migrációt, küzdeni kell a menekülés okainak megszüntetéséért, és a hazájuk térségében kell segíteni a menekülteknek, ezért az EU-Törökország megállapodás mintájára további egyezményeket kell kötni, legfőképpen afrikai államokkal.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk