Vita London és Skócia között a skót függetlenségről


Nem közeledtek az álláspontok Skócia függetlenségének kérdésében a brit és a skót kormányfő között – tűnt ki az elhangzott nyilatkozatokból Theresa May és Nicola Sturgeon pénteki egyeztetése után.

A brit miniszterelnök és a skót kormányfő EU-népszavazás után kialakult helyzetről, elsősorban a brit unió jövőjéről tárgyalt pénteken Edinburghban. A Nagy-Britannia EU-tagságáról június 23-án tartott referendumon országos átlagban a választók 51,9 százaléka a kilépésre, Skóciában ugyanakkor több mint 60 százalék a bennmaradásra voksolt, és Nicola Sturgeon azóta több nyilatkozatában felvetette Skócia függetlenné válásának lehetőségét.

A pénteki edinburghi tárgyalások után azonban Theresa May kijelentette: a skót függetlenségről 2014 szeptemberében rendezett népszavazáson – amelyen az elszakadást ellenző tábor győzött 55,3 százalékos többséggel – “egyértelmű eredmény” született.

Nicola Sturgeon viszont azt mondta: ha a skót parlament az újabb függetlenségi népszavazás mellett dönt, annak a brit miniszterelnök nem állhatná útját.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk