A magyar kultúra napja – Gála és irodalmi műsor, kiállítások Jász-Nagykun-Szolnok megyében


Gálával és irodalmi műsorral, kiállításokkal, kötetbemutatóval teszik emlékezetessé a magyar kultúra napját Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Gyuricska Éva, a szolnoki polgármesteri hivatal sajtószóvivője az MTI-nek elmondta: hagyományos gálaműsor keretében adják át Szolnok kulturális területet érintő legrangosabb díjait kedden, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban.

A szolnoki Damjanich Múzeum tájékoztatása szerint szintén január 22-én Egy rejtőzködő életmű születése címmel nyitják meg Bokros László festőművész életműkiállítását és sor kerül a művész monográfia-bemutatójára is. A vendégeket Horváth László múzeumigazgató köszönti, a kiállítást Csiszár Róbert Péter művészeti író, a kiállítás kurátora nyitja meg. A tárlat március 24-ig tekinthető meg.

Czakóné Gacov Katalin, a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési intézmény igazgatója elmondta: a gyermekkönyvtár Kölcsey és kora címmel rendhagyó könyvtári órákat tart a bejelentkező osztályok részére január 22. és 25. között, célcsoport a hetedik osztály. Az interaktív, csoportmunkával és játékokkal “fűszerezett” foglalkozás alatt a reformkor irodalmába, képzőművészetébe, zenéjébe és sportjába nyerhetnek betekintést a tanulók.

A magyar kultúra napja alkalmából Molnár Nikolett amatőr fotós kiállítását is megtekinthetik az érdeklődők január 22-től február 2-ig a könyvtárban.

A szolnoki Hild Viktor Könyvtárban január 23-án, szerdán nyílik a Honvéd Kulturális Egyesület kiállítása. A február 15-ig, előzetes egyeztetés után megtekinthető tárlaton Andrásiné Pocsalyi Julianna, Cseh Bagoly János, Léna Szancova, Szűcs Klára festők és Stonawski József szobrász alkotásai tekinthetők meg. Emellett az Aranysor Íróklub kultúra napi irodalmi műsorára is várják az érdeklődőket január 25-én, pénteken a könyvtárban. Az íróklub tagjai saját műveiket adják elő.

Tiszaföldváron a Tiszazugi Földrajzi Múzeumban január 24-én, csütörtökön mutatják be a “Forrásaink a reformációról. Dokumentumok a Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltárából” című kötetet. Köszöntőt mond Béres Mária múzeumigazgató, a művet bemutatja Horváth Gergő igazgatóhelyettes, a kiadvány szerkesztője.

Kapás János, a túrkevei Finta Múzeum igazgatója elmondta: péntek délután a Vadász Pál Kiállítóteremben nyílik Mihály István túrkevei festőművész emlékkiállítása. A tárlatot Bácskai Bertalan festőművész nyitja meg.

A magyar kultúra napját 1989-tól ünnepeleljük annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le a Himnusz kéziratát Szatmárcsekén.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk