Gáspárik: A háború sújtotta országokban is van élet – elkezdődött a 24. Alter-Native


A háború sújtotta Szíriában vagy Afganisztánban készült rövidfilmeket is láthat a közönség a 24. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm-fesztiválon, amely szerda délután kezdődött a marosvásárhelyi Kultúrpalotában.

“Olyan országokból érkezett rövidfilmek is szerepelnek a versenyprogramban, amelyekről mi csak a hírekből hallunk, általában negatívumokat. Remélem, hogy azok, akiket valóban érdekelnek a világ dolgai, eljönnek és megnézik ezeket a filmeket. A háborún és a migránsokon túlmenően ezekben az országokban is van élet, az emberek alkotnak, filmeket készítenek. Érkeztek alkotások Szíriából, Afganisztánból, Iránból és Izraelből is” – hangsúlyozta a rendezvény művészeti igazgatója, Gáspárik Attila.

Hozzátette, öt kontinensről összesen 751 rövidfilmet neveztek a fesztiválra, ezek közül válogatta ki az előzsűri azt a 47-et, amelyek bekerültek a versenyprogramba. Utóbbi vetítései csütörtökön kezdődnek, és szombaton zárulnak.

A rövidfilmek mellett román és magyar nagyjátékfilmeket is megtekinthet a szemle közönsége. Levetítik többek között Hajdu Szabolcs új filmjét, az Ernelláék Farkaséknál című alkotást, amely elnyerte idén a Karlovy Vary-i nemzetközi filmfesztivál fődíját. Románia jövő évi Oscar-díjra javasolt filmje, a Sieranevada és annak rendezője, Cristi Puiu is jelen lesz az Alter-Native filmfesztiválon, és Radu Jude legújabb filmjét, a Sebhelyes szívek című alkotást is megtekintheti a közönség.

AGERPRES

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk