Öt bemutatót tervez a sepsiszentgyörgyi színház, Szatmárnémetiben felújított épületben indul az évad


Öt bemutatót tervez a 2016-2017-es évadra sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház. A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata felújított színházépületben kezdheti meg az évadot.

A székelyföldi színház hétfőn közölte, hogy hamarosan új honlapot indítanak. Az évad első produkciójaként Sepsiszentgyörgyön is bemutatják a Gyulai Várszínház, a Háromszék Táncegyüttes és a Tamási Áron Színház közös produkcióját, a Sardar Tagirovsky által rendezett Zongotát. A második előadást Kövesdy István rendezi Igor Bauersima kortárs svájci drámaíró Norway.today című szövegéből, amely két fiatal elvágyódását és menekülési kísérletét meséli el. A szilveszteri produkciót, Ray Cooney brit drámaíró Pénz az égből című bohózatát Zakariás Zalán állítja színpadra.

A magyarországi Porogi Dorka ismét rendezni fog Sepsiszentgyörgyön, ezúttal Bertolt Brecht A városok dzsungelében című művét állítja színpadra.

Alexandru Dabija neves román rendező Harold Pinter Ünnep című darabja alapján viszi színre az évad ötödik, egyben utolsó bemutatóját. Az új előadások mellett műsoron maradnak az elmúlt évadok legsikeresebb produkciói, egyebek mellett a Vízkereszt, vagy amire vágytok és a Liliom, mindkettő Bocsárdi László rendezésében.

Az eredetileg Nagybányán alapított Harag György Társulat hatvan évvel ezelőtt foglalta el először a szatmárnémeti történelmi színházépületet, és az idén a társulat a kerek évfordulót ünnepelve költözhet vissza az európai uniós alapokból felújított, modern színpadtechnikai rendszerrel felszerelt otthonába – közölte a partiumi színház vezetősége.

Bessenyei Gedő István társulatigazgató kiemelte: a jubileum apropóján szatmári szerzőnek a városról írt drámája ősbemutatójával kezdődik színházi évad, így Láng Zsolt Márai- és József Attila-díjas író Bartók zongorája című művét Patkó Éva, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem oktatója állítja színpadra.

A szatmári társulat három klasszikus művet mutat be: William Shakespeare Tévedések vígjátékát Bocsárdi László rendezésében, Bessenyei István jegyzi a Csókos asszony című operettet, és színre viszik Carlo Goldoni Velencei terecske című művét, amelyet Visky Andrej állít színpadra.

Bérletszünetben játszott, nagyszínpadi produkcióként kerül színre Werner Schwab Elnöknők című műve a társulat alkalmazott rendezője, Sorin Militaru munkájaként, valamint Visky András Pornó című monodrámája, amelyet romániai ősbemutatóként a szerző rendezésében láthat a közönség.

Színre viszik Arisztophanész Lüszisztraté című klasszikus komédiáját Bordás Attila rendezésében, de Janne Teller Semmi című, Dániában nagy port kavart ifjúsági regénye alapján is készül előadás Marosszéki Tamás szereplésével és Márkó Eszter rendezésében. A Shakespeare összes röviden (S. Ö. R.) című előadást Barabás Árpád jegyzi, Nagy Regina pedig A dzsungel könyve című nagyszínpadi gyerekmusicalt rendezi meg.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk