Szexuális zaklatás miatt kizárták a rendezőt


A francia filmrendezők szövetsége (SFR) kizárta Christophe Ruggiát a szakmai szervezetből, mert Adele Haenel színésznő megvádolta azzal, hogy 12 és 15 éves kora között a filmrendező rendszeresen zaklatta szexuálisan.

A mintegy háromszáz francia filmrendezőt tömörítő SFR közleményében jelezte, hogy a Médiapart internetes oldalon megjelent tényfeltáró riport után elkezdték Christophe Ruggia kizárási eljárását. Az 54 éves rendező a szervezetnek többször is elnöke volt 2003 és 2019 között. Filmjei közül a legismertebb a 2002-ben – az akkor 12 éves Adele Haenel főszereplésével – forgatott Ördögök.

A Mediapart oknyomozó portál vasárnap este tett közzé egy hosszú a riportot, amelyben a kétszeres César-díjas 30 éves francia filmsztár azzal vádolta meg Christophe Ruggiát, hogy első filmje, az Ördögök forgatásán, majd utána éveken át szexuális zaklatta. A hét hónapon át készült tényfeltáró riportban mintegy harminc ember szólal meg a színésznő környezetéből, és erősíti meg a rendező és akkor még gyerekszínésznő közötti kapcsolat tényét.

Fotó: Deadline

Christophe Ruggia ügyvédjei útján “határozottan visszautasította azt, hogy zaklatta vagy bármilyen módon fogdosta volna az akkor még kiskorú színésznőt”.

“Tizenhét éve történt, ez egy nagyon hosszú út volt. A világ megváltozott. És ezért is beszélek, mert tartozom ezzel mindazoknak, akik megszólaltak a MeToo-ügyekben és akik megváltoztatták a perspektívámat mindarról, amit átéltem. És most én is szeretnék mindehhez hozzájárulni” – mondta a színésznő, aki annak ellenére nem kíván feljelentést tenni, hogy az ügy még nem évült el. Szerinte az igazságszolgáltatás nem hallgatja meg kellőképpen a szexuális zaklatás áldozatait. Mindenekelőtt a saját szakmájában szeretné a hallgatást megtörni, és felhívni kollegái figyelmét a felelősségükre.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk