Beindult az adok-kapok: Iohannis “gyűlöletet kelt”, Szijjártó “provokál”


A román külügyminisztérium “provokatívnak és helytelennek” tartja Szijjártó Péter magyar külügyminiszter kijelentéseit, aki Klaus Iohannisnak a Székelyföld autonómiastatútumával kapcsolatos nyilatkozataira reagálva többek között több tiszteletet kért az államfőtől a magyaroknak.

Szijjártó Péter a Facebookon közzétett videóüzenetben reagált szerdán Klaus Iohannis korábbi nyilatkozatára, amelyben az elnök többek között azt mondta a Székelyföld autonómiastatútuma tervezetének képviselőházi hallgatólagos elfogadása kapcsán,

a Szociáldemokrata Párt (PSD) “azért harcol, hogy odaadja Erdélyt a magyaroknak”.

A magyar külügyminiszter üzenetében rámutatott, Magyarország abban érdekelt, hogy jó kapcsolatot tartson fenn Romániával, mert fontos gazdasági partnerei egymásnak, ugyanakkor az erdélyi magyaroknak is az az érdekük, hogy legyen normális kapcsolat a két ország között.

“Románia elnöke egy kifejezetten civilizálatlan és gyűlöletkeltésre alkalmas nyilatkozatot tett. Iohannis elnök úrnak tisztában kellene lennie azzal, hogy az Erdélyben és Székelyföldön élő magyarság döntő többsége őrá szavazott a román elnökválasztáson, ez mindenki számára világos kell hogy legyen. Ezért kérésünk, üzenetünk és felhívásunk Románia elnöke felé egyszerű:

több tiszteletet a magyaroknak!”

– fogalmazott üzenetében Szijjártó Péter.

A román külügy szerda esti közleményében azt állítja, a magyar külügyminiszter “sajnálatos módon” félremagyarázza Románia elnökének nyilatkozatát, ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy “a román alkotmány előírásaival szembemenő törvénykezdeményezés” témája az ország kizárólagos belügye, a magyar félnek nem kell állást foglalnia ennek kapcsán.

“Ennélfogva a külügyminisztérium provokatívnak és helytelennek tartja a magyar hivatalosság nyilatkozatát, amelyben gyűlöletkeltőnek minősítette az elnök beszédét, ugyanakkor szükségesnek véli, hogy

a magyar fél vizsgálja felül hozzáállását és tetteit, amelyek a Romániával és az ország magas rangú képviselőivel szembeni tisztelet hiányáról árulkodnak”

– fogalmaz a közlemény. Ebben felhívják a figyelmet, hogy Románia eleget tesz alkotmányos kötelezettségeinek valamennyi állampolgárával szemben, nemzetiségi hovatartozástól függetlenül.

Ugyanakkor leszögezik, a Románia és Magyarország közötti kapcsolat nagy fontosságára való tekintettel, az ez iránti felelősségérzetből a román külügy tartózkodott az elmúlt időszakban attól, hogy reagáljon a magyar fél “egy sor provokatív megnyilvánulására”, elkerülendő a kétoldalú kapcsolatok “indokolatlan romlását” – írják.

A külügyminisztérium ugyanakkor “visszafogottságra és tisztánlátásra” int a jószomszédi és stratégiai partnerségi viszony megerősítése érdekében.

AGERPRES

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk