Arany János-szobrot avattak Nagyváradon


Nagyváradon felavatták Arany János egészalakos bronzszobrát a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) tanévzáró ünnepségén, a költő születésének 200. és halálának 135. évfordulója alkalmából.

“A keresztény hit és a magyar nyelv veszendő becsületének a helyreállítására indít minket bibliás költőnk szobra” – hangoztatta ünnepi beszédében Tőkés László EP-képviselő. Úgy értékelte: Partium nagy szülötte jelképesen ismét hazatér, a szoboravatás kiemelkedő momentuma az Arany János-emlékévnek, de ugyanígy a reformáció 500 éves jubileumának is, hiszen egy református szellemóriásnak adóz. Emlékeztetett: idén március 2-án, a költő születésének évfordulóján Áder János jelenlegi köztársasági elnök Nagyszalontán úgy indította el az Arany-emlékévet, hogy hitet tett a magyar nemzet újjászületése mellett, arra buzdítva “dadogó magyarságunkat”, hogy használja anyanyelvünk árnyalatait, gazdag szókincsét.

Mihály Gábor Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása a nagyvárad-újvárosi református templom mögött kapott helyet, annak az Arany János Kollégiumnak az előterében, amelynek új szárnyát másfél évtizede Mádl Ferenc akkori magyar államfő avatta fel.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk