Beke-Szőcs ügy: megvan a megoldás a kézdivásárhelyi elítéltek szabadon bocsátására


Beke István és Szőcs Zoltán, HVIM

Audienciára jelentkezik az államelnöknél Fejér László Ödön RMDSZ-szenátor és az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, id. Lomnici Zoltán. Azt szeretnék, hogy személyesen mondhassák el Klaus Iohannisnak azokat a tényeket, amelyekből kiderül, hogy alaptalan a bírósági ítélet, amelynek alapján börtönbe zárták a kézdivásárhelyi Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt. Azt remélik, hogy érveikkel meggyőzik az államelnököt, aki majd dönthet, hogy gyakorolja vagy sem az elnöki kegyelmet, adta hírül pénteken az RMDSZ háromszéki szervezete.

Emlékeztettek: a citizengo.org/hu oldalon összegyűjtött több mint tízezer civil támogatói aláírással kérték Klaus Johannis államfőt, hogy tegyen lépéseket a Beke–Szőcs-ügyben hozott jogerős ítélet érvénytelenítéséért, amelyre az elnöki hivatal egyik tanácsosa válaszolt, kiemelve, hogy „egy jogerős és visszavonhatatlan bírósági végzés érvénytelenítése nem esik az államfő hatáskörébe, amit az Alkotmány 85–94. szakasza szabályoz.” Fejér László Ödön szenátor az eset kapcsán csalódottságának adott hangot és elmondta, habár az államfőnek nem hatásköre egy bírósági végzés érvénytelenítése, az elnöki kegyelem gyakorlása kizáróan az övé, amit a 2002. október 14-én jóváhagyott, 546-os törvény szabályoz. A törvény értelmében a kegyelemben való részesítést hivatalból is megteheti, anélkül, hogy azt valaki igényelné.

Miután az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, id. Lomnici Zoltán nyilvános kegyelmi kéréssel fordult az államfőhöz, a szenátor kapcsolatba lépett Magyarország Legfelsőbb Bíróságának volt elnökével, hogy egyeztessék azokat a lépéseket és lehetőségeket, amelyekkel hozzájárulhatnak a két alaptalanul elítélt székely fiatalember ügyének jogorvoslásához. A megbeszélés során egyetértettek abban, hogy a két fiatal szabadlábra helyezésének leggyorsabb módja az elnöki kegyelemben való részesítés, ezért Fejér László Ödön és id. Lomnici Zoltán úgy döntöttek, hogy az államelnökhöz fordulnak kéréssel.

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk