Durva képek: a víz az úr, magasabb védelmi készültség a Közép-Tiszán


Tovább fokozták az árvízvédelmi készültséget a Közép-Tiszán, a folyó áradása miatt másodfokúra emelték a védekezési szintet szerda reggel a Fegyvernek és Csongrád közötti szakaszon, valamint a Zagyván, a Tisza visszaduzzasztó hatása által érintett, Szolnok és Újszász közötti részen – közölte Horváth Béla, a területi vízügyi igazgatóság megbízott védelemvezetője az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint az áradás újabb jeleként a Közép-Tiszán a vezsenyi nyári gát mögötti terület kivételével minden hullámtéri öblözet töltődik. A Tisza középső szakaszán szerda reggel mindenütt további áradásokat tapasztaltak, a folyó vízállása Szolnoknál 752 centiméter volt, ezzel meghaladta a másodfokú árvízvédelmi készültséghez társított 750 centiméteres értéket. A folyó tetőzése 870 centiméter körüli vízállással április 18-19-én várható Szolnok térségében.
A Hármas-Körösön kialakult árhullám jelenleg Szarvas és Gyomaendrőd között tetőzik, a folyó Szarvasnál még árad. A Hortobágy-Berettyón a vízállások lényegében változatlanok, és tovább folytatják a folyó vizének átvezetését a Nagykunsági-főcsatornán keresztül a Hármas-Körösbe. Az elmúlt 24 órában több mint fél millió köbméter vizet vezettek ki. A vízügyi igazgatóság összesen 645 kilométer hosszú védvonalszakaszon, illetve a 2012-ben átadott hanyi-tiszasülyi és nagykunsági árvízi tározók védvonalain tart fenn árvízvédelmi készültséget.
A szolnoki önkormányzat kezelésében lévő védvonalakon másodfokú, míg a tiszaligeti körtöltésen pontszerű harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Az árvíz elleni védekezésben kedden 676 ember vett részt. A kedvező időjárás hatására 1050 hektárral csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága a Közép-Tisza vidékén, jelenleg 38 ezer 450 hektár belvizes, ebből mintegy 12 ezer 350 hektár vetés és 9350 hektár szántó.
Az elmúlt 24 órában minden eddiginél több, azaz 46 torkolati szivattyútelep és 24 mobilszivattyú csaknem 4,3 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba. A belvíz elleni védekezésben kedden 240 ember dolgozott, köztük 102 szivattyútelepi gépész. Jelenleg hét belvízvédelmi szakaszon másodfokú, a Hortobágy-Berettyó mentén lévő három belvízvédelmi szakaszon pedig továbbra is harmadfokú a készültség.
Szintén a legmagasabb szintű készültséget léptette életbe a nagykunsági és a mezőtúr-tiszazugi vízgazdálkodási társulat. A belterületi elöntések miatt 17 települési önkormányzat védekezik a térségben, a legmagasabb készültséget Fegyverneken tartják fenn. MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk