Katolikus iskola: Memorandummal fordultak a román állami vezetőkhöz


Közös memorandumban tiltakozik a marosvásárhelyi katolikus teológiai líceum körül kialakult helyzet miatt a gyulafehérvári római katolikus érsekség és az erdélyi magyar politikai képviselet – tudatta szerdán a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).

A Klaus Iohannis román államfőnek és Dacian Ciolos miniszterelnöknek elküldött dokumentumot Jakubinyi György, a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye érseke és Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke írta alá.

Ebben azt írják, hogy – a marosvásárhelyi iskola ügyében és más esetekben is – a román állami hatóságok már kivívott és működő jogokat kérdőjeleznek meg.

“Egy magyar iskola zavartalan működése nem egyszerűen igazságszolgáltatási kérdés, hanem az etnikumközi viszonyokat érintő súlyos politikai ügy, amelyért a politikai vezetőknek felelősséget kell vállalniuk” – hangsúlyozzák.

Úgy értékelik: Romániában az elmúlt huszonhét évben alapvető változások mentek végbe a többség és a kisebbség viszonyában, az euro-atlanti és európai integráció folyamatában az etnikumközi viszonyok megváltozása, a folyamatos román-magyar párbeszéd volt az egyik legfontosabb eredmény.

“Az utóbbi időben azt tapasztaljuk, hogy a már kivívott és működő jogokat is megkérdőjelezik az állami hatóságok, beleértve egyes kormányhivatalokat, a prefektúrákat és számos igazságszolgáltatási eljárást is” – olvasható a memorandumban.

A magyar egyházi és politikai vezetők a dokumentumban határozottan elutasítják a közösség érdekeit sértő próbálkozásokat.

“Tisztségviselőink megfélemlítése, ingatlanjaink és iskoláink törvényességének megkérdőjelezése egyaránt olyan lépés, amely nemzetközi szerződésekben is garantált kisebbségi jogaink gyakorlását kívánja akadályozni, az anyanyelvi oktatáshoz való hozzáférést korlátozni. Ugyanebbe a sorba illeszkedik az is, hogy a MOGYE-re (Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem) vonatkozó törvényt immár több mint négy éve nem alkalmazzák” – áll a memorandumban.

Az aláírók szerint a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium felszámolásának szándéka folytatása annak a folyamatnak, amely a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaállamosításával indult. Szerintük félő, hogy a visszarendeződés itt nem áll meg, és azt követelik, hogy szűnjenek meg az alaptalan támadások a magyar közösség tisztségviselői, történelmi egyházai és nemzeti intézményei ellen.

A román korrupcióellenes ügyészség november elején a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium törvénytelennek vélt létrehozása miatt eljárást indított az iskolaigazgató és a megyei főtanfelügyelő ellen. Szombaton több ezer ember gyűlt össze Marosvásárhelyen és más erdélyi városokban, hogy a magyar felekezeti oktatásért tüntessen, és tiltakozzon a gimnázium ellehetetlenítése, igazgatójának meghurcolása ellen.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk