Közös akarat: itt az MKP programja


Komáromban mutatta be választási programját az MKP. A Közös akarat című program leginkább gazdasági, régiófejlesztési kérdésekkel foglalkozik, az autonómia kifejezés nem szerepel benne. A program ünnepélyes, kultúrműsorral színesített bemutatóját kedd este tartották a komáromi Tiszti Pavilonban, a prezentációt online közvetítették a párt honlapján. A bemutatón részt vett Czimbalmosné Molnár Éva magyar nagykövet is.

Nyolc pont

Az MKP nyolc pontban foglalta össze választási programját: gazdaság és régiófejlesztés, vidékfejlesztés, mezőgazdaság és környezetvédelem, közigazgatás, szociális politika és egészségügy, oktatás és kultúra, kisebbségi jogállás, EU-, kül és biztonságpolitika. „Jól állunk” – közölte a bemutatón Forró Krisztián, az MKP kampányfőnöke, aki szerint soha nem volt ekkora esélye a Magyar Közösség Pártjának a parlamentbe jutni. A kampányfőnök hangsúlyozta, az MKP az egyetlen szlovákiai politikai pártként állt ki a kezdetektől következetesen a menekültkvóták ellen.

Megállítani a magyarság fogyását

Az MKP programja elsősorban Dél-Szlovákia fejlődését támogatja, a program második mondatában kiemeli, a párt a magyarság fogyása ellen kíván fellépni minden lehetséges eszközzel. „Mi mással lehet megállítani a magyarság asszimilációját, ha nem a területi önkormányzatisággal?” – mondta beszédében Berényi József pártelnök.

Farkas Iván, a párt alelnöke a bemutatón elmondta, az MKP-t senki nem teheti felelőssé az ország gazdasági helyzetéért, hiszen hat éve parlamenten kívüli pártként tevékenykedik, a jelenlegi állapotokat másokon kell számon kérni. (szalzo) A. Szabó László az MKP oktatási és kulturális alelnöke az eseményen a kisiskolák megmaradásának fontosságáról beszélt. Elmondta, az MKP mindent megtesz, hogy többek közt megszüntesse a minimális osztálylétszámokra vonatkozó rendelkezéseket, de az iskolatanácsok jogköreinek visszaállítása és az állami pedagógiai programok anyanyelvi oktatásra vonatkozó részét is módosítsa. A. Szabó kiemelte, programjuknak fontos része, hogy a szlovákiai magyar oktatás számára megfelelő intézményi kereteket hozzanak létre. Stratégiai célnak tekintik egy, az önkormányzatiság elvére épülő önálló nemzetiségi oktatási hálózat létrehozását. De kezdeményezni fogják, hogy az oktatási minisztériumban hatékony nemzetiségi főosztály jöjjön létre. Berényi József, az MKP elnöke a rendezvény utáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy szerintük a családnak továbbra is egy férfi és egy nő kapcsolatára kell épülnie. Az elnök szerint Európa jövőjét tekintve jóval óvatosabb és körültekintőbb, de legfőképpen igazságosabb bevándorláspolitikára van szükség. Mint kifejtette, ezzel arra utalt, hogy míg az ukrajnai Kárpátaljáról csak vízummal lehet az unió területére lépni, addig a Szíriából, Irakból és Afganisztánból szabadon áramlanak be az emberek. Berényi szerint ez az ellenőrizetlen beáramlás nagyon veszélyes. Berényi az pártnak a magyarság megmaradását célzó dokumentumról, az önkormányzatiság tervezetről elmondta, hogy két pillérre épül. Az egyik a természetes régiók kialakítása, vagyis egy közigazgatási reform, a másik az oktatási és kulturális önkormányzatiság. ►Új Szó

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk