Marosvásárhelyi iskolaügy: nézzük, ki szavazott a katolikus gimnázium alapítása ellen!


A katolikus iskoláért Marosvásárhely központjában 2017. szeptemberében rendezett utcai megmozduláson valamennyi felekezet képviseltette magát. Fotó: MTI

A kormánypártokkal kötött parlamenti együttműködési megállapodás kézzelfogható eredményeként értékelte az RMDSZ elnöke, hogy a szenátus igent mondott a marosvásárhelyi katolikus iskola létrehozására. Két ellenzéki alakulat ugyanis nemmel szavazott a kezdeményezésre.

Elfogadta szerdán a szenátus az RMDSZ marosvásárhelyi római katolikus iskola megalapítására vonatkozó törvénytervezetét – tájékoztat a magyar érdekvédelmi szervezet közleménye. Az elfogadott szöveg értelmében ‘a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Líceum részleges kettéosztásának eredményeként, az országos oktatási rendszer keretében létrehozzák a magyar tannyelvű II Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceumot, amelynek Marosvásárhelyen lesz a székhelye, a Mihai Viteazul utca 15 szám alatt, a B épületben.’

A tervezetet 71 szenátor támogatta, négyen tartózkodtak és húszan ellene szavaztak. A jogszabály megkapta a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és az RMDSZ szenátorainak támogató szavazatát, míg a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Népi Mozgalom Pártja (PMP) képviselői ellene voksoltak.

‘A szerdai döntés jó hír a magyar közösségnek, a kormánypártokkal kötött parlamenti együttműködési megállapodás kézzelfogható eredménye’ – hangsúlyozta a szenátusi szavazást követően Kelemen Hunor szövetségi elnök.

Az RMDSZ közleménye szerint az iskola törvény általi létrehozásával a legjobb megoldást választotta a szövetség, hiszen ezt nem lehet közigazgatási perrel megtámadni, a tanintézményt csak az szüntetheti meg, aki létrehozta: kizárólag a parlament.

Kelemen Hunor felszólal a katolikus gimnázium ügyében a marosvásárhelyi Vár sétányon rendezett 2016-os tüntetésen. Fotó: MTI


A szövetségi elnök többször is személyesen tájékoztatta az államfőt a marosvásárhelyi magyar közösség jogos követeléséről, az iskola újraalapításának szándékáról. Kelemen Hunor abban bízik, az államfő személyében partnerre lelnek, nem fogja visszaküldeni a törvénytervezetet a parlamentnek, és mihamarabb kihirdeti azt.

Mint ismert, a szövetség két lépésből kívánta volna megoldani a marosvásárhelyi római katolikus iskola ügyét a parlamentben. Az újraalapítás előtt a kisebbségi oktatási intézmények törvény általi létrehozásának lehetőségét akarta megteremteni.

‘Mivel az államelnök még decemberben visszaküldte azt az oktatási kerettörvényt, amelynek az RMDSZ első tervezete is része volt, a katolikus iskola újraalapítására vonatkozó tervezetet úgy módosítottuk, hogy az ne függjön az előbbitől. Az államfői kihirdetés után tehát már ősztől, a 2018-2019-es tanévtől önálló jogi személyiséggel működhet az iskola’ – összegzett a közlemény szerint az RMDSZ elnöke, aki megköszönte a kormánykoalíció és a Mentsük meg Romániát Szövetség (USR) szenátorainak támogatását.

A római katolikus iskola létrehozásáról szóló tervezet az intézmény jogi státusát kívánja rendezni, az áthelyezett osztályok visszavételéről dönt, az új osztályokba történő beiratkozást teszi lehetővé, továbbá a tanárok és az adminisztratív személyzet helyzetére is megoldást nyújt.

A jogszabály esetében szenátus volt a döntő ház, miután a képviselőház első fórumként múlt év decemberében már elfogadta azt.

AGERPRES

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk