Mi várható a román-magyar kapcsolatokban? Így látják az erdélyi magyar pártvezetők


Románia és Magyarország előbb-utóbb együttműködésre kényszerül, mert közös gazdasági érdekei vannak. Románia azonban egyelőre a térségi kapcsolatok helyett a geopolitikát és az Amerikai Egyesült Államokkal való stratégiai partnerséget helyezi előtérbe, ez pedig az erdélyi magyaroknak nem kedvez – mondta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ügyvezető elnöke az erdélyi magyar pártok vezetőivel és a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnökével közösen tartott szombat esti kolozsvári pódiumbeszélgetésen. Porcsalmi Bálint szerint az erdélyi magyarságnak létérdeke, hogy a két ország kapcsolatai javuljanak. Jelenleg ugyanis az erdélyi magyarság nem a híd szerepét, hanem a csatatér szerepét tölti be a két ország között.

A Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke, Biró Zsolt megemlítette: pártja évek óta napirenden tartja az Erdély és Románia egyesülését egyoldalúan kimondó 1918-as gyulafehérvári nyilatkozat kérdését, mert ez lehet a kiindulópontja az erdélyi magyarok jogköveteléseinek. Hozzátette: hiába mondják a román politikusok, hogy a dokumentumnak nincsenek jogi következményei, a románok erkölcsi kötelessége teljesíteni mindazt, amit az erdélyi magyaroknak száz éve megígértek.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) ügyvezető elnöke, Toró T. Tibor szerint egyelőre jól kezdődött Erdély és Románia egyesülése centenáriumának az éve. Az erdélyi magyar pártoknak egységet sikerült felmutatniuk a közös autonómianyilatkozattal, és Mihai Tudose miniszterelnök akasztásos fenyegetése is összezárásra késztette a közösséget

Az erdélyi magyar pártok összefogását Németh Zsolt is üdvözölte, és az autonómiaelképzelések összehangolásáról szóló közös állásfoglalás szövegét is tartalmasnak tartotta. A magyar Országgyűlés elnöke kijelentette: Magyarország évek óta elkötelezetten dolgozik a közép-európai építkezésen, és bevonná ebbe Romániát is. Úgy vélte, ha Románia részt kíván venni az együttműködésben, akkor a magyarokkal és Magyarországgal való együttműködés nem megkerülhető számára. Németh Zsolt szerint Románia vonakodása összefügg az erdélyi magyarok kérdésével. A külügyi bizottság elnöke Mihai Tudose román miniszterelnök akasztásos kijelentését úgy kommentálta: “joga volt ezt a formáját választani a politikai öngyilkosságnak, (…) ilyen kijelentést Európában politikusok nem nagyon szoktak túlélni”.

MTI | Fotó: maszol

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk