Összeöntötték a Magyarok Kenyeréhez gyűjtött búzát Kárpátalján


Ünnepélyes keretek közt jelképesen összeöntötték az idei Magyarok Kenyerének sütéséhez Kárpátalja magyarlakta településein gyűjtött búzát szombaton az ungvári járási Nagydobronyban.

Az ünnepséget megnyitó beszédében Őrhidi László, a gyűjtést szervező Pro Agricultura Carpathica Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány elnöke elmondta, hogy a Magyarok Kenyere Program keretében Kárpátalján idén harmadik alkalommal folytatott búzagyűjtés eredményeként 44 tonna terményt adtak össze a megye 109 településén. Hangsúlyozta, az összefogás erejét jelzi, hogy idén szinte mindegyik magyarlakta kárpátaljai település gazdálkodói hozzájárultak terményükkel a Magyarok Kenyeréhez. Hozzátette, hogy a Tisza forrásából vették a vizet, amellyel a Magyarok Kenyerét fogják dagasztani.

A gyűjtésből Kárpátalján maradó búzát az egyházi fenntartású intézményeknek – gyermekotthonoknak, líceumoknak – adományozzák.

Őrhidi László köszönetet mondott a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alapszervezeteinek és a kárpátaljai történelmi egyházaknak a búzagyűjtéshez nyújtott támogatásért.

Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, az ukrán parlament képviselője köszöntőjében különösen fontosnak nevezte a mostani – mint fogalmazott – zavaros időkben az olyan kezdeményezéseket, mint amilyen a Korinek László jogászprofesszor által elindított Magyarok Kenyere Program, amely a kárpát-medencei magyarságot összefogó jelképes eseménnyé vált. Szerinte ezt jól mutatja, hogy a Magyarok Kenyere Program a mindennapok szintjén tudatosult a kárpátaljai magyarság körében, ami nem véletlen, hiszen a kezdeményezés a munkát, annak eredményét és a jótékonykodást helyezi előtérbe. Kiemelte, a program erősíti a kárpátaljai magyarságban a nemzeti összetartozás érzését.

“Az, hogy a kárpátaljai magyarok ilyen nagy erővel álltak a Magyarok Kenyere Program mellé – hiszen a térség szinte mindegyik magyarlakta települése részt vett benne -, jól mutatja a kárpátaljai magyarság életképességét, ősei hagyományaihoz, örökségéhez való ragaszkodását” – fogalmazott.

A politikus rámutatott: az idei búzagyűjtés sikere is jelzi, hogy a kárpátaljai magyarok a jelenlegi nehéz helyzetben is bizakodnak a jövőben, hisznek a megmaradásban. A mostani összefogás eredményessége reményt ad a kárpátaljai magyarságnak a fennmaradásért vívott mindennapi küzdelméhez – emlékeztetett a KMKSZ elnöke.

MTI

  • Képünk illusztráció
Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk