Székely szabadság napja: így készülnek a román hatóságok a marosvásárhelyi felvonulásra – a Maros megyei prefektus bejelentése


Minden intézkedést megtettek a belügyminisztériumhoz tartozó szervek annak érdekében, hogy a székely szabadság napjára, március 10-ére tervezett felvonulás jó körülmények között és a törvény betartásával folyjon le – nyilatkozta Lucian Goga Maros megyei prefektus szerdai sajtótájékoztatóján.

“A Siculitas Egyesület jelezte, hogy március 10-én, a székely szabadság napján szeretné megszervezni a felvonulást. A prefektusi hivatal a belügyminisztérium többi intézményével közösen minden intézkedést megtett, hogy az esemény jó körülmények között folyjon le. Egyrészt védelmet élvezzenek azok, akik szeretnének megemlékezni, részt venni a felvonuláson, másrészt Marosvásárhely lakossága is védve legyen. Ahogy tavaly is tettem, most is nyugalomra, józanságra, bölcsességre szólítom fel azokat, akik részt vesznek a megemlékezésen, mint ahogy Marosvásárhely azon lakóit is, akik nem vesznek részt. Minden embernek joga van kifejezni gondolatait, óhajait, ha ezt a törvény tiszteletben tartásával teszi, anélkül, hogy megzavarná és közrendet és nyugalmat’ – jelentette ki a prefektus.

Goga reményét fejezte ki, hogy a rendezvény a kölcsönös tisztelet jegyében zajlik majd, tekintve, hogy Maros megyében és Marosvásárhelyen több nemzetiség él együtt.

“Jó viszonyban élünk, és ennek így kell maradnia. Biztos vagyok benne, hogy március 11-én már múlt időben beszélhetünk március 10-éről, úgy, hogy a március 10-ei megmozdulás a lehető legjobb körülmények között zajlott le, a törvény betartásával, kölcsönös tiszteletben. Ha valaki március 10-én megszegi a törvényt, akkor március 11-én beszélhetünk az intézkedésekről. De én remélem, hogy erre nem fog sor kerülni’ – tette hozzá a prefektus.

Lucian Goga megerősítette, hogy a székelyek menetének szervezői értesítették: petíciót fognak benyújtani a Maros megyei prefektusi hivatalhoz, amelyet az intézmény küldötte átvesz, iktatószámmal lát el, majd továbbítja azt a kormánynak.

AGERPRES

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk