Vona egy feltétellel támogatja Orbán alkotmánymódosítását


A Jobbik csak abban az esetben támogatja az Orbán Viktor által kezdeményezett alkotmánymódosítást, ha a kormányfő a betelepítés minden formáját elutasítja, beleértve a letelepedési kötvényt is.

Vona Gábor, az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője ezt kedden, azt követően tartott sajtótájékoztatóján mondta, hogy négyszemközti találkozót folytatott a kormányfővel a miniszterelnök dolgozószobájában.

A Jobbik vezetője sikertelennek minősítette az egyeztetést, mivel azon – mint fogalmazott – nem sikerült meggyőznie Orbán Viktort arról, hogy a “letelepedéskötvény-biznisz egy rossz konstrukció”.

“Se szegény migránst, se gazdag migránst ne lehessen betelepíteni Magyarországra. Se szegény terrorista, se gazdag terrorista ne érkezhessen Magyarországra. Se Jean-Claude Juncker ne tudjon Magyarországra telepíteni bevándorlókat, se Rogán Antal” – sorolta Vona Gábor, aki kijelentette, pártja csak akkor szavazza meg az alkotmánymódosítást november 8-án, ha az a letelepedési kötvényre is kiterjed és hatályon kívül helyezik az arról szóló jogszabályt.

Az ellenzéki politikus életbevágóan fontosnak nevezte az alaptörvény-módosítást, de aláhúzta, ragaszkodnak hozzá, hogy az “ne egy félmegoldás legyen. A letelepedési kötvények tiltása nélkül ugyanis az alkotmánymódosítás minden előremutató passzusa ellenére “trükközés, szemfényvesztés és lényegében kiskapu biztosítása a terrorizmusnak” – fejtette ki.

Vona Gábor tájékoztatása alapján 30-40 perces négyszemközti találkozót folytattak a miniszterelnökkel, amelynek tartalmi érdemi része 15-20 percig tartott. Emlékeztetett, két hete azért kezdeményezett egyeztetést a miniszterelnöknél, mivel értelmezési vita alakult ki közöttük arról, hogy a letelepedési kötvényekre is vonatkozik-e az alkotmánymódosítás tiltása. A találkozón egyértelművé vált, hogy a kormányfő szerint a kötvényeket árusítását nem tiltja az alaptörvény-változtatás – tette hozzá.

A jobbikos politikus kérdésre válaszolva azt mondta, úgy látta a miniszterelnöknek “komoly fejfájást” okozott a Jobbik álláspontja és abban maradtak, hogy “ő ezt átgondolja”.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk