Az Alkotmánybíróság július 12-én tárgyalja Sorin Grindeanu kérelmét


Július 12-én tárgyalja Románia Alkotmánybírósága Sorin Grindeanu volt kormányfő kérelmét a bizalmatlansági indítványról lezajlott szavazás körülményeinek kivizsgálásával kapcsolatban.

Sorin Grindeanu csütörtökön intézett levelet az alkotmánybíróság elnökéhez, Valer Dorneanuhoz, kérve, hogy vizsgálják ki az általa vezetett kabinet ellen benyújtott bizalmatlansági indítvánnyal kapcsolatos szavazás körülményeit.

A hivatalos források által az AGERPRES hírügynökségnek eljuttatott levélben Grindeanu azt írta: nem kéri a bizalmatlansági indítvánnyal kapcsolatos június 21-ei szavazás eredményének megsemmisítését, viszont arra kéri az alkotmánybíróság elnökét, vizsgálja meg, milyen körülmények között voksoltak a törvényhozók az indítványról, és a jövőben kötelezze a parlamentet, hogy tartsa tiszteletben a titkos szavazásra vonatkozó alkotmányos előírásokat.

Grindeanu felidézte, hogy több honatya is úgy szavazott a bizalmatlansági indítványról, hogy láthatóvá tetta opcióját, noha a szabályzat titkos, golyós szavazást ír elő.

Hozzátette: javasolná, hogy a képviselőház és szenátus közös tevékenységeire vonatkozó szabályzatot egészítsék ki azzal a kikötéssel, miszerint amennyiben a szavazás nem az előírások betartásával történik, ismételjék meg azt.

Grindeanu szerint az a mód, ahogyan a bizalmatlansági indítványról döntő, június 21-ei parlamenti szavazás lezajlott, alkotmányos jellegű jogi konfliktust idézett elő az állami hatóságok között, mivel a szavazás eredménye közvetlenül érintette a kormányt.

AGERPRES

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk