Dacian Cioloş Párizsban, avagy mi az, amiért aggódnak


A migrációs válság miatt nyomás alá került, belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet jövője érdekében emelt szót szerdán Francois Hollande francia államfő és Dacian Ciolos román miniszterelnök párizsi megbeszélését követően.

“Biztosítani akarjuk Schengen jövőjét, mert annak szétesése nagyon súlyos következményekkel járna az Európai Unióra nézve” – mondta a francia államfő a román kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatóján az Elysée-palotában.

“Javítanunk kell Schengenen, és időnként felül kell vizsgálni egyes alkalmazási szabályozásokat, de meg kell őriznünk Schengent, azaz (az uniós polgárok) szabad mozgását” – tette hozzá.

“Üdvözöljük, amit Románia tesz, azt, hogy ugyanolyan irányba halad, mint Franciaország, azaz biztosítja Európa külső határainak tényleges biztonságát” – hangsúlyozta Francois Hollande, aki jelezte, hogy még idén ellátogat Romániába.

“Támogatjuk az Európai Bizottságot abban, hogy határellenőrzési pontokat állítson fel, annak érdekében, hogy a lehető legemberségesebben bánjunk az érkező menekültekkel és ne legyünk kiszolgáltatva olyan emberek mozgásának, akik mint tudjuk, nagyon fájdalmas helyzeteket teremtenek” – tette hozzá.

Dacian Ciolos megerősítette, hogy Románia támogatja az európai határok megerősítésére szolgáló uniós elképzeléseket.

“Azt reméljük, hogy Románia ezen hozzájárulása az egyik elismert kritérium lesz ahhoz, hogy csatlakozhasson a schengeni övezethez” – mondta a román kormányfő.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk