Homály: mire, és főleg miért kértünk 4 milliárd eurót az EU-tól?


A kormánynak tisztáznia kell, miért igényelt 4 milliárd euró hitelt az Európai Bizottságtól Corina Creţu európai parlamenti képviselő szerint.

A politikus közösségi oldalán jelezte, hogy a 15 uniós tagállam közül, amelyek számára a kedvezményes kölcsön igénylését lehetővé tették, Románia az ötödik legjelentősebb összeget kérte.

Az Európai Bizottság a koronavírus-járvány munkanélküliségre gyakorolt negatív hatásainak enyhítésére kezdeményezte a hitelprogramot.

Corina Creţu szerint a román kormánynak kötelessége nyilvánosságra hozni, hogy milyen becslés alapján igényelte a 4 milliárd eurót, mire költik a pénzt, milyen intézkedéseket hoztak a román hatóságok, amelyek az összeg lehívását szükségessé teszik, milyen forrásból fedezik a kölcsönt, és mennyi idő alatt kell majd visszafizetni? Illetve mit tartalmaz a hitelmegállapodás, amelyet az Európai Bizottság Romániával aláírt?

Az EP-képviselő szerint a kormánynak már csak a polgárai iránti tiszteletből is választ kell adnia ezekre a kérdésekre, mert nem elfogadható, hogy magyarázat nélkül ilyen mértékben eladósítsanak bennünket.

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk