Illegális bevándorlás: a román külügyminiszter szerint Románia a schengeni térség határai védettségét is erősítené


Lazar Comanescu román külügyminiszter szerint Románia a schengeni övezetben a külső határok védelmét szilárdító tényező lenne, és ezt az Európai Unió országai is egyre inkább belátják.

A román külügyminiszterrel készített hosszú interjút a Digi 24 hírtelevízió vasárnap délután közvetítette. Lazar Comanescu szerint Romániának a bevándorlási hullám közepette sikerült bizonyítania, hogy határa – amely nagyobb részt az Európai Uniónak is a külső határa – biztos, jól védett.

A külügyminiszter arra emlékeztetett, hogy Románia a befogadási kapacitása függvényében tud bevándorlókat fogadni. Hozzátette, hogy – emlékezete szerint – három és négyezer közötti bevándorlót tud elhelyezni.

A riporter kérdésére, hogy törekszik-e Románia a befogadói kapacitása növelésére, kijelentette: arra irányuló törekvés létezik, hogy Románia helyt álljon a migrációs válságban.

Comanescu elmondta: az EU-ban és az ENSZ-ben is sokat tanácskoztak a menekültkérdésről az elmúlt években, ezek a tanácskozások azonban jobbára a menekültkérdés hatásaival, és kevésbé az okaival foglalkoztak, és kevés konkrét eredménnyel jártak. Üdvözlendőnek találta, hogy az utóbbi időben egyre több szó esik a migráció okáról. Azt is megjegyezte: különbséget kell tenni a háborús övezetekből kiinduló menekülthullám és a gazdasági migráció között. Úgy vélte, jelenleg az utóbbi a meghatározó.

A román külügyminiszter szerint a gazdasági migrációt a szaharai térségbeli munkahelyteremtés elősegítésével lehetne fékezni, a háborús térségekben pedig azt is meg kell vizsgálni, hogy milyen forrásokból finanszírozzák a terrorista erőket, és ezek honnan szerzik be a harci eszközeiket. Szerinte csak ezeknek a tényezőknek az ismeretében lehet közelebb jutni a megoldásokhoz.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk