Kétségtelen: ott van Florea aláírása a papíron. Az ANI és az ügyészség illetékes az ügyben


Az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI), vagy pedig a területileg illetékes ügyészség kellene eljárást indítson az újraválasztott marosvásárhelyi polgármester, Dorin Florea ügyében, amennyiben bebizonyosodik, hogy valóban hamis érdeknyilatkozatot tett. Mint azt kedden ►megírtuk, a több román párt által támogatott, de függetlenként induló “címvédő” polgármester a kampányidőszakban elkövette azt a hibát, hogy megyei társelnöki minőségében aláírta pártja, a PNL hivatalos dokumentumát. Erre viszont nem lett volna joga tekintve, hogy a jelöltetésekor kitöltött érdeknyilatkozatban pártfüggetlennek vallotta magát – a választási irodába azonban eljutottak olyan beadványok, amelyeket a Nemzeti Liberális Párt megyei társelnökeként szignált. Egy ilyen dokumentum a Marosvásárhelyi Rádió birtokába jutott, amelyet honlapján közzé is tett a közszolgálati médiaintézmény, ezt alább megtekinthetik.

A Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) feljelentést tett az ügyben a megyei választási irodánál, amely tájékoztatta a központi választási irodát a történtekről. Bukarestből szerdára várják a választ az ALDE Maros megyei szervezeténél, amelynek elnöke, Ionela Ciotlăuş azonban elmondta a Marosvásárhelyi Rádió román szerkesztőségének: alakulatuk képviselőjét már tájékoztatták róla, hogy az országos választási bizottság nem illetékes eljárni az ügyben, amennyiben bizonyosságot nyer, hogy Dorin Florea valóban szabálytalanul járt el: ebben az esetben az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI), vagy pedig a területileg illetékes ügyészség kellene eljárást indítson. Az ALDE azonban nem szándékszik ilyen jellegű panasszal élni, pontosította.
Frunda György szerint összeférhetetlenség miatt az ANI-nál kell feljelentést tenni, mert ha egy jelölt függetlennek mondja magát, nem lehet egyidejűleg liberális – ezt a Marosvásárhelyi Rádió magyar szerkesztőségének nyilatkozta az RMDSZ korábbi szenátora, négy évvel ezelőtti marosvásárhelyi polgármesterjelöltje. “Ez azonban hosszú lejáratú eljárás, amely eltarthat akár egy mandátum idejéig is. A rövidebb és célravezetőbb megoldást a bűnügyi feljelentés jelentené hamis nyilatkozati bűncselekmény címén, ez sokkal ütőképesebb, gyorsabb. Mind a két feljelentést meg kell tenni, és ezt bárki felvállalhatja, aki érdekelt, a jelöltek, a pártok, de az egyszerű választópolgárok is.” Dorin Florea beiktatását mindazonáltal ez sem akadályozhatná meg Frunda szerint. “Jogi megközelítésből ez csak abban az esetben lehetséges, ha az ANI megállapítja az összeférhetetlenséget, Florea ezt elfogadja, és nem támadja meg: ebben az esetben nem lehet polgármesterré kinevezni. De ismerve Dorin Floreát, valószínű, hogy él a fellebbezés lehetőségével. Ha megtámadja, perek kereszttüzébe kerül, ez pedig megpecsételi a polgármesteri munkáját és tevékenységét, és negatív módon fogja a vásárhelyiek életét befolyásolni” – vélte Frunda György. Dorin Floreának ez lenne a harmadik ügye, amely a választáson elnyert megbízatását ellehetetlenítheti. Mint ismert, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség két eljárást is kezdeményezett ellene, az egyiket egy illegálisnak tekintett sporttámogatás ügyében, egy másikat pedig csúszópénz elfogadása miatt. Emlékezetes módon a második eljárást éppen azon a napon jelentették be, amikor ő maga közhírré tette, hogy indul egy újabb polgármesteri mandátumért. mediatica

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk