Mégsem kaphatnak extra nyugdíjat az önkormányzati vezetők


Megbukott a normakontrollon Romániában az önkormányzati vezetőknek extra nyugdíjat előirányzó törvénytervezet: az alkotmánybíróság szerdán egyhangú döntéssel megállapította, hogy az alaptörvényt sérti a szenátus által tavaly decemberben elfogadott jogszabály.

A kihirdetésre küldött törvénytervezet ellen a kormány emelt alkotmányossági kifogást arra hivatkozva, hogy kiváltságokat vezet be egyes önkormányzati vezetők számára, visszamenőleges hatálya van és nem nevezi meg a költségvetési forrásokat.

A szenátus által elfogadott törvény alapján a romániai polgármesterek és helyetteseik, valamint a megyei tanácselnökök és helyetteseik a tisztségért járó munkabér 26-79 százalékának megfelelő nyugdíj-kiegészítést kaptak volna mandátumuk időtartamának függvényében, amikor elérik a nyugdíjkorhatárt.

A tervezet szerint azok nem részesültek volna a pótlékban, akiket önkormányzati vezetői tisztségük idején elkövetett korrupciós bűncselekményért jogerősen elítéltek. Ez viszont hátrányos megkülönböztetésként értelmezhető azokkal szemben, akiket például hűtlen kezelésért vagy sikkasztásért ítélnek el – mutatott rá az alkotmánybírósági döntésről beszámoló román média.

A bukaresti kormány az alkotmányossági óvásban rámutatott: hiányzik a törvénytervezetből a költségvetési forrás megjelölése is. A kabinet számítása szerint több mint 16 ezer potenciális haszonélvezője lehetett volna a törvénynek, ami csaknem félmilliárd lejjel (1 lej = 70 forint) növelné az adócsökkentések és közalkalmazotti béremelések miatt amúgy is 3 százalékos GDP-arányos deficithez közelítő költségvetési hiányt.

Az alkotmányellenesnek bizonyult törvénytervezetet visszaküldik a parlamentbe, hogy a törvényhozás kiigazítsa azt a taláros testület kifogásai alapján: ezeket a szerdai határozat indoklásában teszik majd közzé.

Idén tavasszal önkormányzati, késő ősszel pedig parlamenti választásokat rendeznek Romániában.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk