Orbán: napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését


Napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a kaposvári gyilkossággal kapcsolatban kedden Pécsett. Sajtótájékoztatóján Orbán Viktor a néhány nappal ezelőtti kaposvári gyilkossággal összefüggő kérdésre elmondta: elfogadhatatlan, ami történt. Hozzátette: néhány éve azt hitték, hogy a magyar büntetőjogról és a bűnüldözésről szóló viták végére pontot tettek, amikor bevezették a három csapás törvényét és a tényleges életfogytiglanit. De ezek visszatartó ereje önmagában nem volt elegendő, ezért a halálbüntetés kérdését Magyarországon napirenden kell tartani – hangsúlyozta Orbán Viktor. Úgy vélte, a bűnözők előtt világossá kell tenni, hogy Magyarország nem riad vissza semmitől, ha az állampolgárai védelméről van szó.

Dulakodás volt az ellentüntetők és Orbán szimpatizánsai között

A hvg.hu információi szerint Orbán Viktort mintegy tucatnyi ellentüntető várta, akik összetűzésbe keveredtek a rájuk támadó, mint 100-150 főnyi, többnyire nyugdíjas korú szimpatizánssal. A portál tudósítása szerint a dulakodókat maga a kormányfő csillapította le, higgadtságra intve híveit, mondván, az ehhez hasonló provokációkat méltósággal kell viselni.

MSZP: halálbüntetés helyett hatékonyabb megelőzés kell

Nem tart szükségesnek változtatást a halálbüntetést illetően, ehelyett a bűncselekmények megelőzésére fektetne nagyobb hangsúlyt Szakács László (MSZP) baranyai országgyűlési képviselő. Orbán Viktornak a halálbüntetést érintő kijelentésére úgy reagált: “a büntetésnek sohasem a mértéke, hanem az elmaradhatatlansága az, amely visszatart”. Olyan szabályokat kell hozni, hogy nehezebb legyen bűncselekményeket elkövetni, a hangsúlyt a megelőzésre kell fektetni – hangsúlyozta Szakács László. Szakács László azt mondta, Orbán Viktor kormánya volt az, amely átláthatatlan fóliával a bűnelkövetés kiváló terepévé változtatta a trafikokat. “A rossz szabályozás ide vezet, minél hamarabb változtatni kell rajta” – hangsúlyozta az MSZP-s politikus. Hozzátette: az erre vonatkozó kezdeményezések a parlament előtt vannak, azokat a szocialisták támogatni fogják.

DK: Orbán újabb gesztust tett a Jobbiknak

A Demokratikus Koalíció (DK) véleménye szerint azzal, hogy Orbán Viktor miniszterelnök elővette a halálbüntetés témáját, “erkölcsileg még mélyebbre süllyedt” és újabb gesztust tett a Jobbiknak. Molnár Csaba ügyvezető alelnök közleményében arra emlékeztet, hogy nem csak az Európai Unióban, de Európa egyetlen országában sem létezik ez a büntetési forma. Az Egyesült Államok azon államaiban, ahol még előfordulnak kivégzések, éppen felülvizsgálják a jogszabályt, ugyanis az elmúlt hetekben több esetben kiderült, hogy ártatlanul oltottak ki emberéleteket. Emellett Magyarország több nemzetközi egyezményben is elfogadta, hogy nálunk nem lesz halálbüntetés.

Együtt: Orbán Viktor “jobbikosabb” lett a Jobbiknál

Az Együtt – a Korszakváltók Pártja véleménye szerint Orbán Viktor a kicsinyes politikai haszonszerzés érdekében “jobbikosabb” lett a Jobbiknál is, és pártja népszerűségvesztését egyre szélsőségesebb kijelentésekkel próbálja megállítani. A párt így reagált arra, hogy a miniszterelnök közölte: a halálbüntetés kérdését Magyarországon napirenden kell tartani. Az Együtt keddi közleményében úgy fogalmaznak: a kormányfőnek magának is tisztában kell lennie azzal, hogy ez beláthatatlan nemzetközi jogi következményekkel járna, gyakorlatilag Magyarország kizárását jelentené Európából. “Orbán Viktor szégyellje magát” – írták -, mert a Fidesz pillanatnyi népszerűsége mindennél fontosabb számára, “nem tisztel már sem Istent, sem embert”! A miniszterelnök felelőtlenül szítja tovább a társadalomban amúgy is meglevő indulatokat, nem fontosak neki sem a humanizmus elvei, sem a tízparancsolat – írják.

PM: Orbán Viktor fejezze be cinikus játékait!

A Párbeszéd Magyarországért arra szólítja fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy fejezze be a halálbüntetés visszaállításáról szóló “cinikus játékait”. Szabó Tímea, független országgyűlési képviselő, a párt társelnöke keddi, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, Orbán Viktor jól tudja, hogy nem a büntetések szigorításának, hanem a felderítés eredményességének van csak visszatartó hatása, és azt is: számos esetben utólag derül csak ki, hogy tévesen ítéltek a bíróságok — halálbüntetés esetén viszont a tévedés egy ártatlan ember életébe kerül. Jelezte, szerinte a miniszterelnöknek “esze ágában sincs” bevezetni a halálbüntetést, viszont erkölcsileg olyan mélyre süllyedt, hogy már a Jobbik “eszement ötleteit lopja el”. MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk