Orban: Románia a kisebbségi jogok védelmének az egyik legelismertebb modellországává vált


Ludovic Orban miniszterelnök szerint Románia a kisebbségi jogok védelmének az egyik legelismertebb modellországává vált. A kormányfő a nemzeti kisebbségek napja alkalmából kiadott szerdai üzenetében dicsérte a román kisebbségvédelmi modellt.

Ludovic Orban úgy vélte: a romániai nemzeti kisebbségek mindegyike értékei által hozzátesz valamit a többség és kisebbség közötti kulturális és együttélési kölcsönhatáshoz, amely valóságos modellé vált.

A miniszterelnök felidézte: Románia állampolgáraiként a többségiek és a kisebbségiek ugyanazokkal a jogokkal rendelkeznek, együtt élték át a történelmi megpróbáltatásokat, három évtizeddel ezelőtt együtt küzdötték le az önkényuralmi rendszert, és együtt indultak el a demokrácia útján, amelyen jelenleg is együtt haladnak. Azt is hozzátette, hogy etnikai kulturális identitástól függetlenül mindenki arra vágyik, hogy olyan országban éljen, amely jólétet biztosít, és elkötelezett a demokrácia értékei mellett.

Ludovic Orban úgy vélte: a román társadalom az elmúlt 30 évben eljutott “a multikulturalizmustól az interkulturalizmusig”, és ezzel azt bizonyította, hogy a különbözőség nem megosztottságot, hanem többletet nyújt mindenki számára. Azt a meggyőződését hangoztatta, hogy a közös célokhoz: a jóléthez, a demokráciához és a jogállamiság megerősítéséhez való egységes viszonyulás a legfontosabb nyereség Románia számára.

“A tiszteletre, a jogok és értékek kölcsönös elismerésére, a toleranciára, párbeszédre, valamint a politikai és intézményi szintű demokratikus képviseletre épülő közpolitikák által Románia a kisebbségi jogok védelmének az egyik legelismertebb modellországává vált. Ez az az irány, amelyen tovább kívánunk haladni, mert olyan társadalmat akarunk, amelyikben valamennyi állampolgár igazán otthon érezheti magát” – jelentette ki a kormány honlapján közzétett üzenetében Ludovic Orban.

A miniszterelnök az Európai Unió “Egység a sokszínűségben!” jelszavával köszöntötte a nemzeti kisebbségekhez tartozó honfitársait a nemzeti kisebbségek nemzetközi napja alkalmából.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk