Putyin a magyar-román határ módosításának lehetőségéről beszélt


A magyar-román határ módosításának lehetőségéről beszélt Vlagyimir Putyin a Bloomberg hírügynökségnek adott interjúban.

Az orosz elnököt a második világháború utáni határok érvényességéről, jelesül a Kuril-szigetek Japánnak való visszaadásáról kérdezték, és erre válaszolta, hogy ha valaki ezt a kérdést fel akarja vetni, akkor a magyar-román határ ügyére is ki kell térni. A Bloomberg riportere a Baltin-tenger partján található orosz enklávé, Kalinyigrád, a korábbi Kelet-Poroszország ügyét is felvetette.

A Kuril-szigetek kérdése úgy került szóba, hogy Putyin aznap találkozott Vlagyivosztokban Abe Sindzo japán miniszterelnökkel. Az orosz elnök ezzel kapcsolatban leszögezte, hogy “Oroszország nem adja el területeit”, ahogy Kínának sem adtak semmilyen területet. Igaz, a két ügy között alapvető különbség, hogy Japánnal a második világháború után alakult ki területi vita, miközben a Kínával folytatott területi egyeztetéseknek semmi közük nem volt semmilyen katonai konfliktushoz – fejtette ki Putyin.

A kalinyigrádi területtel kapcsolatban – bár a riporter megjegyezte, hogy csak tréfálkozott – Putyin kolmolyan válaszolt. “Félretéve a viccet, ha valaki felül akarja vizsgálni második világháború kimenetelét, akkor tárgyalhatunk. De akkor nem csupán Kalinyingrádról kell tárgyalnunk, hanem Németország keleti részéről, az egykor Lengyelország részét képező Lvov városáról, és így tovább.” És ott van a listán Magyarország és Románia is – tette hozzá Putyin, aki szerint Kalinyigrád ügye Pandóra szelencéjét nyitná ki.

hvg

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk