Spontán térfoglalás Marosvásárhely főterén. Izsák Balázs bejelentette, hogy vége, az emberek maradtak. Kisebb összetűzések, petárda is robbant


A polgármester tiltása ellenére Marosvásárhely főterére vonult a Székely szabadság napját ünneplő tüntetők tömege, elkísérve a prefektusi hivatalig a szervező Székely Nemzeti Tanács (SZNT) vezetőit, akik átadták a demonstráció kiáltványát a kormány megyei képviselőjének. A tömeg a járdán haladva indult el a székely vértanúk emlékművétől, de időnként az úttestet is elfoglalta. A rendőrség és a csendőrség nagy erőkkel próbálta biztosítani a forgalom folyamatosságát az útvonalon. Ez nem mindig sikerült.

Fotó: Portik Vilmos (Facebook)
A kiáltvány átadása után Izsák Balázs SZNT-elnök hangosbeszélőn jelentette be, hogy az SZNT rendezvénye véget ért, és mindenki menjen haza. A tömeg azonban elfoglalta a főteret, ahol az “Autonómiát!” az “Itthon vagyunk!”, a “Vesszen Trianon!” és “Székelyföld nem Románia!” jelszavakat skandálta.
Fotó: MTI/Baranyi Ildikó
Kb. félórát tartott a spontán térfoglalás, majd az emberek csendőrségi beavatkozás nélkül elvonultak Marosvásárhely főteréről. Manea Daniel alezredes, a csendőrség szóvivője az MTI-nek elmondta, jelentős incidensek nélkül fejeződött be a demonstráció. “Kisebb összetűzések abból alakultak ki, hogy a főtérre vonuló tömeg helyenként megpróbált az úttesten haladni, ezt pedig a rendfenntartók megakadályozták.
Fotó: MTI/Boda L. Gergely
Egy résztvevő egy petárdát is felrobbantott a tömegben, de ez elszigetelt eset volt” – tette hozzá a szóvivő. Az alezredes azt is elmondta, senkit nem állítottak elő a rendezvény kapcsán.
Fotó: MTI/Baranyi Ildikó
A csendőrség becslése szerint a székely vértanúk emlékművénél mintegy 3000-3500-an vettek részt a megemlékezésen, és közülük mintegy kétezren vonultak a város főterére. MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk