Zűr Maros megyében! A Központi Választási Iroda elrendelte több mint félmillió szavazólap újranyomtatását!


Újra kell nyomtatni Maros megyében a szenátorjelölti listákat tartalmazó 531.100 szavazólapot – döntött a Központi Választási Iroda.

Lucian Goga, Maros megye prefektusa az AGERPRES hírügynökségnek úgy nyilatkozott, elindította a szavazólapok újranyomtatásának folyamatát, miután a Központi Választási Iroda visszautasította a kormányhivatal fellebbezését.

A szenátorjelölti listákat tartalmazó szavazólapok újranyomtatását a 28-as számú, Maros megyei Kerületi Választási Iroda kérte a prefektúrától, miután öt politikai alakulat is rendellenességeket jelzett ezekkel kapcsolatban. A prefektúra megfellebbezte a választási iroda határozatát, az óvást azonban a Központi Választási Iroda elutasította.

A Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és a Szövetségünk Románia (ANR) megyei szervezete a szenátori jelöltlistákat tartalmazó szavazólapok ellen nyújtott be panaszt a Kerületi Választási Irodához, a nyomtatás rossz minőségét kifogásolva. Többek között azt sérelmezték, hogy a szavazócédulák első lapjának belső oldalán — nyomtatási hiba miatt — megjelenik a PNL és az RMDSZ választási jele, ami a panasztevők szerint zavart kelthet a választópolgárokban. A harmadik lapon ugyanakkor a Szövetségünk Románia — Alianța Noastră România alakulat nevéből csak “LI NȚ NO STR” olvasható.

A Kerületi Választási Iroda megalapozottnak találta a nyomtatás minőségét kifogásoló panaszokat, ugyanakkor megállapította, hogy a szavazócédulák nem felelnek meg az Állandó Választási Hatóság által megszabott formátumnak, ezért elrendelte a szenátori jelöltlistákat tartalmazó cédulák újranyomtatását.

A Maros Megyei Prefektúra által szolgáltatott adatok szerint a szenátusi szavazólapok 8 oldalasak, egy lap nyomtatása 0,01 lejbe kerül (áfával együtt).

AGERPRES

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk