Blikk: Megemlékezésen lőtték volna le Orbánt


Egy megemlékezés programjának módosításából következtet arra a Blikk, hogy november 21-én akarták lelőni Orbán Viktort idős merénylők.

Nem vett részt egy kegyeleti sétán Orbán Viktor miniszterelnök november 21-én a Városligetben. A Blikk szerint ebből arra lehet következtetni, hogy az ellene készülő, de meghiúsított merénylet miatt mondták le ezt a programot aznap.

Ellentmondások

Az Origo megírta, hogy kormánytagot akart “kivégezni” az a két férfi, akiket a Terrorelhárítási Központ kommandósai fogtak el november 20-án. Ezt november 27-én a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára jelentette be. A Népszabadság tegnap azt írta, hogy információik szerint egy 60 és egy 62 éves férfi készült merényletre a kormányfő ellen. A Népszabadság és a Blikk információi között ellentmondás is van: a Népszabadság úgy tudja, hogy a terrorelhárítók “kimenekítették” Orbán Viktort onnan, ahol az előzetes információk alapján lecsaptak volna rá a támadói. “A kimenekítés már azelőtt megtörtént, hogy a gyanúsítottak, M. Péter (62) és R. Gyula (60) elindultak volna végrehajtani tervüket” – írja a lap. A Blikk viszont a lemondott programból arra következtet, hogy a merényletet csak másnap akarta végrehajtani a két nyugdíjaskorú feltételezett elkövető. Orbán november 21-i programja egy misével kezdődött a Szent Imre-templomban, majd a VI. kerületi Derkovits Gyula Általános Iskola udvarára ment. Itt beszédet is mondott.

Orbán a szentmise után, testőrök gyűrűjében. Fotó: Facebook
Az iskolától kegyeleti séta indult a Terror Háza Múzeumhoz, de azon Orbán már nem vett részt. A Blikk ezt írja: “a kormányfő programjának változása minden bizonnyal összefügg a két fegyveres elfogásával.” Még ha a merénylet előtti napon el is fogták a merénylőket, “nem lehetett tudni teljes bizonyossággal, nincs-e több társuk, akik a helyszínen rögtönöznek, és akik ugyancsak felkészültek a támadásra” – mondta a Blikknek Tarjányi Péter biztonsági szakértő. ► Origo

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk