Házkutatások Maros megyében rabszolgaként használt kiskorúak miatt


Képünk illusztráció


Maros megyében őrizetbe vettek szerdán öt személyt, és lefoglaltak egy jelentős pénzösszeget egy kiskorúak fogvatartása és munkára kötelezése okán indított ügyben.

A rendőrség szervezettbűnözés-ellenes osztálya, valamint a Szervezett Bűnözés és Terrorizmusellenes Ügyészség (DIICOT) két helyszínen tartott házkutatást, mielőtt az említett intézkedéseket foganatosították volna. A nyomozó hatóság szerint a gyanúsítottak 2013 óta olyan rendszert fejlesztettek ki, amelynek alapján különböző adósságok fejében megállapodásra jutottak roma nemzetiségű emberekkel, hogy felhatalmazásuk alapján felvehessék a gyerekeik után járó állami pótlékot, valamint a szociális segélyt, amelyben társadalmi státusuk alapján részesülnek. Az eddig rendelkezésre álló bizonyítékok szerint az őrizetbe vett öt személy gyakorta kölcsönt adott a károsultaknak, 100 százalékos havi kamattal, amelyet azok aztán nem tudtak visszafizetni, mert kizárólag a társadalmi segélyből éltek, és így lekötelezetteikké váltak, és legvégül gyerekeiket is a rendelkezésükre bocsájtották, hogy a javukra dolgozzanak.

A házkutatások során három kiskorút azonosítottak, egy 11, egy 14 és egy 16 évest, akik 19 éves testvérükkel az egyik háztáji gazdaságban dolgoztak. Kiderült, hogy iskolába sem járhattak. A nyomozó hatóságok 60.700 lejt találtak a gyanúsítottaknál, amelynek származását azok nem tudták hitelt érdemlően igazolni. Bankkártyákat, különböző értékszelvényeket és megbízóleveleket is lefoglaltak.

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk