Kiderült, mi állhatott a másodpilóta végzetes döntése mögött


A német rendőrség házkutatást tartott Andreas Lubitz otthonában és értékelhető bizonyítékokat talált. A német sajtó is sok részletet derített ki. A Lufthansa fapados légitársaságának, a Germanwings légi katasztrófájának okairól csütörtökön a francia ügyészség jelentette be, hogy a legnagyobb valószínűséggel a másodpilóta, Andreas Lubitz szándékosan okozta azt. Mindezt a 150 áldozatot követelő szerencsétlenség ügyében nyomozó német szakértők is megerősítették. A gép fekete dobozainak felvételeiből ugyanis kiderült, hogy a kapitány rövid időre elhagyta a pilótafülkét, ahová a másodpilóta már nem engedte vissza, ugyanakkor megnyomta a süllyedést irányító gombot, és a gép ellenőrzött magasságvesztés mellett hegynek ütközött.

Lubitz a San Franciscó-i Golden Gate híd előtt. Fotó: Europress/AFP
A német rendőrség röviddel a bejelentés után házkutatáshoz szállt ki Lubitz otthonához, és még az éjszaka folyamán olyan nyilatkozatot tett a házkutatást vezető Markus Niesczery, hogy fontos bizonyítékokat találtak. Azt nem mondta el a Telegraph újságírójának, hogy ezek mik, de kifejezte reményét, hogy a bizonyítékok segítenek megoldani a katasztrófa rejtélyét, azaz Lubitz tragikus döntésének hátterét.
A német rendőrség fontos nyomra bukkant a másodpilóta otthonában
A német sajtó is alaposan utánajárt Lubitz előéletének. A Focus.de a Bildre hivatkozva azt írja, hogy Andreas Lubitz súlyos depresszióban szenvedett és pszichiátriai kezelés alatt állt. Felettébb furcsa ugyanakkor, hogy – a német sajtó állítása szerint – a másodpilóta amerikai kiképzését annak idején a Lufthansa egészségügyi okok miatt hosszabb időre, több hónapra megszakította. Dermesztő, hogy a Lufthansa Arizonai Repülési Iskolájában repülésre alkalmatlannak nyilvánították Andreas Lubitzot, mégis befejezhette a kiképzést és dolgozhatott is. A német Szövetségi Légügyi Hivatalnál vezetett aktájában Lubitzot az SIC jelzéssel látták el, ami a „különleges, rendszeres orvosi vizsgálatot igényel” jelentéssel, bír, azaz folyamatos ellenőrzésre lett volna szüksége. A német sajtó szerint Lubitz eljegyezte barátnőjét, akivel jövőre terveztek összeházasodni, de ismerősei szerint egy ideje külön éltek, akár ez is közrejátszhatott viselkedésében. ► Tovább

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk