Még több embert akart megölni Andreas Lubitz


Még több embert akart megölni Andreas Lubitz, aki 150 emberrel a fedélzetén az Alpok szikláinak vezette a Germanwings Barcelonából Düsseldorfba tartó járatát. A 27 éves másodpilóta egyik kollégája a német Bild napilapnak azt mesélte, hogy a katasztrófa előtt három héttel repült együtt Lubitzcal, és olyannyira megbízott a teljesítményében, hogy egyedül merte hagyni a pilótafülkében.

Transzkontinentális járat volt az álma

„A képzéséről mesélt és arról, mennyire boldog volt. Elmondta, hogy transzkontinentális járatot akart vezetni és kapitány akart lenni” – emlékezett vissza Frank Woiton. Wotion Lubitz szülővárosában, Montabaurban él és jól ismerte a 27 éves férfit. Így azt is tudta, hogy a másodpilóta álma egy Boeing 747-es vagy egy Airbus 380-as vezetése volt. A Boeing 747-esek 660 ember szállítására alkalmasak, az Airbus A380-as általában 544 utast visz, de a nagyobb változatban akár nyolcszázan is elférnek. Ha tehát Lubitz álma valóra válik, jóval több embert is meg tudott volna ölni.

Előre eltervezte tettét

Egyre valószínűbb ugyanis, hogy a másodpilóta előre eltervezte tettét. A Bild megszerezte a Germanwings-járat utolsó perceit rögzítő fekete doboz leiratát. Az eszköz a pilóták közti beszélgetést rögzítette, a repülési adatokat tartalmazó dobozt eddig még nem találták meg a katasztrófa helyszínén. Lubitz és a pilóta, Patrick Sondheimer a szerencsétlenség előtt udvariasan beszélgettek egymással, de a másodpilóta a francia hatóságok szerint „szűkszavú” volt és olyan szavakat használt, mint „meglátjuk” és a „remélhetőleg”. Ez arra utal, hogy tisztában volt vele, mire készül. ► Tovább

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk