Súlyos magyar buszbaleset Szlovákiában – 1 ember meghalt, többen életveszélyes állapotban


Fotó: szlovák tűzoltóság.

Magyar autóbusz karambolozott Szlovákiában a D2-es autópályán – közölte a budapesti Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, Menczer Tamás hétfő délután a Facebook-oldalán.

Az M1 televízió tudósítója szerint a gépjármű teljes sebességgel belerohant egy kamionba, amely épp az autópálya melletti pihenőhelyről hajtott vissza a sztrádára. Az ütközés után a busz összeroncsolódott, az úttesten hevertek az utasülések, a kamion rakománya az útra borult. Mint beszámoltak róla, a közösségi oldalakra feltöltött videón jól látszott, hogy a kamion az árokba csúszott.

A két sofőrnek negatív lett az alkoholtesztje.

Menczer Tamás az M1 aktuális csatorna műsorában azt mondta, budapesti és miskolci magyarok, “feltehetően nyugdíjasok” utaztak a buszon, összesen 59-en. Hozzátette: az utaslista az autóbuszban van, így nehezebb összeírni, hogy pontosan hányan és kik utaztak a járművön.

Közölte azt is, az első információk szerint a balesetben egy ember meghalt, 13-an súlyosan, 8-an közepesen, 37-en könnyebben sérültek meg. A sérültekről a magyar konzuli szolgálat honlapján lévő call center számán lehet érdeklődni, tette hozzá.

A szlovákiai magyar buszbaleset sérültjei közül tízet szállítottak a pozsonyi egyetemi kórházba (UNB), közülük nyolc ember állapota kritikus, kettőt mélyaltatásban tartanak – közölte az egészségügyi intézmény igazgatója a szlovák hírügynökséggel hétfő délután. A többi sérültet a malackai (Malacky), nagyszombati (Trnava) és a szakolcai (Skalica) kórházakban látták és látják el.

Az M1 aktuális csatorna hétfő esti Híradójában arról számoltak be: 23 súlyos és közepesen súlyos sérültet kezelnek kórházban. Ők arc-, gerincsérüléseket, medence- és végtagtöréseket szenvedtek. Több emberen kellett életmentő műtétet végrehajtani, két sérült mélyaltatásban van. A 38 könnyebb sérült közül 19 embert szállítottak kórházba, a többiek 18 óra után mentesítő busszal elindultak Magyarországra.

A szlovák tűzoltók szóvivője szerint több mint harminc tűzoltó vonult ki a közeli Malackából és Pozsonyból, a forgalmat ideiglenesen elterelték, a könnyebb sérülteket egy autóbusz szállította el a helyszínről.

Az M1 tudósítója hétfő este a helyszínről bejelentkezve elmondta: a sérült autóbuszt már elvontatták, az autópályát megnyitották a forgalom előtt.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk