Súlyos vádak! DNA-vizsgálat a román fociliga volt elnöke ellen


Bűnvádi eljárást indított az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) a Hivatásos Labdarúgó-liga (LPF) volt elnöke, Dumitru Dragomir ellen. 60 napra hatósági felügyelet alá helyezték, vesztegetés elfogadása és pénzmosásban való bűnrészesség gyanújával vizsgálódnak ellene, a román labdarúgó-bajnokság televíziós közvetítési jogainak eladásával kapcsolatos ügyben.

Ugyanebben az ügyben szintén vesztegetés elfogadása és pénzmosásban való bűnrészesség miatt indult eljárás Dumitru Dragomir fia, Bogdan Dragomir, valamint egy gazdasági társaság ügyvezetője, Florin Bogdan Bădiţă ellen. További három személy – az egyik hazai kábelszolgáltató egykori adminisztrátora, Ioan Bendei, a cég volt vezérigazgatója és igazgatótanácsi elnöke, Alexandru Oprea, valamint ugyanazon kábelszolgáltató jogi osztályának vezetője, Mihai Dinei ellen – megvesztegetés, pénzmosás, illetve ezekben való bűnrészesség miatt vizsgálódik a DNA – derül ki a vádhatóság közleményéből.

Az ügyészek szerint 2009 áprilisa és 2011 májusa között Dumitru Dragomir 3,5 millió eurót kért a szóban forgó kábelszolgáltató adminisztrátorától, miután a vállalat és egy másik cég alkotta konzorcium elnyerte az 1. ligás labdarúgó-mérkőzések közvetítésének jogát.

A közlemény értelmében a 2008-as liciten a 2008-2009-es, 2009-2010-es és a 2010-2011-es idény mérkőzéseinek közvetítési jogát hirdette meg értékesítésre a LPF. A két cég alkotta konzorcium 101.150.000 euróért vette meg a közvetítési jogokat. 2009-ben, amikor a társulás a gazdasági válságra hivatkozva a szerződésben vállalt kötelezettségek enyhítését kérte a ligától, Dragomir – saját érdekét szem előtt tartva – felszólította a szolgáltató képviselőit, hogy kössenek partnerségi szerződést az egyik általa ellenőrzött vállalattal. Ennek az adminisztrátora volt Bădiţă Florin-Bogdan. A megvesztegetést leplezni hivatott, valójában fiktív partnerségről szóló szerződést 2009 augusztusában írták alá, és a DNA szerint 2009 és 2011 között összesen 3.100.000 eurót fizetett ki a kábelszolgáltató a vállalatnak, 27 részletben.

AGERPRES

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk