Szinte meghalt, élve elégett! – perceken múlt az élete


Fotó: Puterea.

Az áldozat mobiltelefonját bemérve sikerült a román hatóságoknak megtalálniuk és még idejében kimenteniük egy elrabolt nőt, akit bántalmazója egy autó csomagtartójába zárt, elvitte egy elhagyott telekre, ahol rágyújtotta a járművet – közölte hétfőn a bukaresti rendőrfőkapitányság.

A rendőrséget hétfő hajnali 4 óra 40 perckor riasztották, hogy Bukarest harmadik kerületének egyik szállodájánál egy nő segítséget kért. Azt állította, hogy egy szóváltás nyomán partnere bántalmazta, autójának csomagtartójába zárta, és ismeretlen irányba elhajtott vele. A speciális távközlési szolgálat (STS) által rendelkezésükre bocsátott GPS-koordináták segítségével a rendőrök tíz percen belül négy kilométerrel távolabb azonosították a gyanús járművet, amelynek a belsejében lángokat láttak. A tüzet sikerült poroltóval megfékezniük, az áldozatot pedig még idejében kimenekítették. Nem sokkal később az autó – alkohol és kábítószerek hatása alatt lévő – tulajdonosát is őrizetbe vették egy közeli utcában.

A STS később kiadott közleményében rámutatott, hogy a mozgásban lévő autó csomagtartójából segítséget kérő nő helyzetének folyamatos nyomon követését és megmentését egy – a szolgálat által 2018-ban kifejlesztett – mobilalkalmazás tette lehetővé, amelyet nem szükséges előre telepíteni, hanem a segélyhívás alkalmával az áldozat a neki küldött linkre kattintva aktiválja. Az alkalmazás működtetéséhez azonban a telefonnak rendelkeznie kell internetkapcsolattal és GPS-modullal.

2020 nyarán egy lezárt kamionból menekített ki a román rendőség két fuldokló afgán illegális bevándorlót, akik a 112-es segélyhívón angolul kértek segítséget, arra panaszkodva, hogy be vannak zárva egy járműbe, nem tudják, hol vannak és nem jutnak levegőhöz.

Az áldozatok mobiltelefonját azonban nem mindig sikerült idejében bemérnie a STS-nek. Kilenc éve az Erdélyi Szigethegységben lezuhant egy kisrepülőgép, amelynek mind a hét utasa túlélte magát a balesetet, de mire a mentésben részt vevők hat óra elteltével rájuk találtak, két utas meghalt. 2019 nyarán – a belügyminiszerrel és a rendőrség vezetőivel együtt – a STS vezetőjét is leváltották a caracali tinigyilkosságok néven elhíresült ügyben, miután kiderült, hogy a második áldozat hiába hívta többször is a 112-es segélyhívószámot, a rendőrök nem voltak képesek idejében azonosítani a hívás helyét és közbelépni, hogy megmentsék a lány életét.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk