BENU Kupa: Tornagyőztes a magyar férfi válogatott


A magyar férfi vízilabda-válogatott százszázalékos teljesítménnyel nyerte meg a Margitszigeten rendezett BENU Kupa olimpiai felkészülési tornát, mivel a harmadik, vasárnapi mérkőzésén nagy csatában egy góllal legyőzte riói csoportellenfelét, az ausztrál együttest.

Eredmény: Magyarország-Ausztrália 16-15 (4-2, 5-6, 6-5, 1-2)
A magyar gólszerzők: Varga Dá. 5, Zalánki, Erdélyi 3-3, Tóth M., Vámos 2-2, Hosnyánszky

A vasárnapi mérkőzésen, amelyet a kedvezőtlen időjárás miatt a Hajós Alfréd uszoda fedett medencéjében rendeztek, Benedek Tibor szövetségi kapitány együttese a korábbi találkozókhoz hasonlóan nélkülözte Varga Dénest és Hárai Balázst.

A nyitó felvonás ausztrál találattal kezdődött, az első percben Varga Dániel emberelőnyből egyenlített, majd Decker Attila mutatott be három védést. Decker Ádám centerezése után Tóth Márton már a vezetést szerezte meg a házigazdának, Varga Dániel kinti lövése után pedig 3-1 állt a rövid időre meghibásodó eredményjelzőn. Ezt követően Vámos Márton találata után gyorsan jött az ausztrál szépítés.

A második nyolc perc két ausztrál góllal indult, Hosnyánszky Norbert vette vissza a vezetést egy emberelőnyös találattal, majd Vámos lövése csúszott át kicsivel a gólvonalon. Nagy góllal zárkóztak a vendégek – Aaron Younger negyedik lehetőségét értékesítette -, Zalánki Gergő elhajlásból vette be Joel Dennerley kapuját, aki addig kilenc magyar kísérletből mindössze kettőt tudott hárítani. Tóth Márton egy szép összjáték után gondoskodott arról, hogy az ausztrál kapuvédő statisztikája ne javuljon, majd Decker hónalja alatt csorgott be egy lövés (8-6). A vendégek kihasználták a védekezésben többször hibázó magyarok megingását, Erdélyi Balázs viszont pontos távoli lövéssel jelezte, hogy támadásban hatékony a magyar csapat. Az üresen hagyott Younger közelről talált be egy perccel a második negyed vége előtt Decker Attila kapujába, így egygólos magyar előnnyel mehettek a nagyszünetre a csapatok.

A fordulás után Varga Dániel ötméteresből talált be, az ausztrál válasz nem sokat váratott magára. Jó védekezés után, megúszást követően Zalánki pimaszul ejtette át a kapust, a vendégek újra egy gólra zárkóztak egy gyors támadás után, sőt, a negyed felénél egyenlítettek is. Varga Dániel ötméteresével újra a magyaroknál volt az előny, de létszámfölényben ismét egyenlített Ausztrália. Zalánki harmadik gólja újfent magyar vezetést jelentett, ám megint jött az egyenlítés. Erdélyi két szép villanásával 15-13-ra módosult az állás: előbb akcióból talált be, majd a harmadik nyolc perc utolsó magyar támadását pazar húzással fejezte be centerből.

A záró negyed a találkozón szokatlan gólcsenddel indult, az első találatot öt perccel a játékrész kezdete után az ausztrálok szerezték. Az utolsó percnek egyenlő állásnál vágtak neki a csapatok, mivel az ausztrálok egy kapufáról lecsorgó labdából egalizáltak. A magyar együttes két másodperccel a vége előtt ötméterest kapott, Varga Dániel pedig harmadik büntetőjét is magabiztosan értékesítette, ezzel megszerezte a győztes gólt.

Benedek Tibor együttese százszázalékos mérleggel diadalmaskodott a tornán. A nap másik mérkőzésén az olimpiai bajnok horvát csapat 14 góllal legyőzte a grúzokat, így másodikként zárt.

Kemény Dénes, a magyar szövetség (MVLSZ) elnöke az MTI-nek kifejtette, a női csapat szereplése reménykeltő volt a tornán, míg a férfi együttes magasra tette a lécet teljesítményével.

“Tapasztalatból tudom, hogy a csapat teljesítménye a 13-as keret kijelölése után jelentőset javul, márpedig ez a lányoknál a torna után történt meg. Így tőlük még biztosan számíthatunk fejlődésre” – értékelte Kemény Dénes Bíró Attila együttesének teljesítményét. A férfiak kapcsán elmondta, egyetlen aggodalma, hogy az olimpia végéig hogyan lehet fenntartani ezt a remek formát.

Benedek Tibor szövetségi kapitány a találkozó után kiemelte, tanultak a vasárnapi találkozóból, amit kamatoztatni tudnak az olimpiai csoportmérkőzésen.

“A tornán lelkileg erős és határozott volt a csapat, ezért tudtunk kulcspillanatokban jól teljesíteni, ezzel nagyon elégedett vagyok” – mondta a szakvezető.

A találkozón öt gólt szerző, köztük a győzelmet érő büntetőt értékesítő Varga Dániel elmondta, nyugodtan tudott odaállni az ötmétereshez az utolsó másodpercekben.

“A horvátok és az ausztrálok ellen is higgadtak tudtunk lenni a végjátékban, előbbi mérkőzésen emberhátrányban védekeztük ki az utolsó támadásukat, most pedig az utolsó másodpercekben harcoltuk ki és lőttük be az ötméterest” – fejtette ki Varga Dániel.

A nap másik mérkőzésén: Horvátország-Grúzia 17-3 (4-0, 6-0, 3-3, 4-0).
Szombaton játszották:
Magyarország-Grúzia 18-5 (4-0, 7-0, 2-3, 5-2)
Horvátország-Ausztrália 13-8 (5-1, 4-0, 2-4, 2-3)
Pénteken játszották:
Magyarország-Horvátország 12-11 (3-3, 1-3, 4-2, 4-3)
Ausztrália-Grúzia 20-6 (6-1, 4-1, 6-3, 4-1)

A férfi torna végeredménye: 1. Magyarország 9 pont, 2. Horvátország 6, 3. Ausztrália 3, 4. Grúzia 0.

Nők:
Pénteken játszották:

Magyarország-Spanyolország 8-8 (2-2, 3-2, 2-1, 1-3)
Ausztrália-Olaszország 10-8 (4-2, 2-3, 2-2, 2-1)
Csütörtökön játszották:
Ausztrália-Magyarország 5-3 (3-2, 1-0, 0-1, 1-0)
Spanyolország-Olaszország 13-12 (2-3, 5-4, 3-2, 3-3)
Szerdán játszották:
Olaszország-Magyarország 10-7 (2-4, 2-3, 5-0, 1-0)
Spanyolország-Ausztrália 9-8 (3-2, 2-2, 0-3, 4-1)

A női torna végeredménye: 1. Spanyolország 7 pont, 2. Ausztrália 6, 3. Olaszország 3, 4. Magyarország 1.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk