Elégedetlen hangvételű értékelések a brit sajtóban


Sallai Roland (j3), miután büntetőből gólt szerzett a labdarúgó világbajnoki selejtezők 8. fordulójában játszott Anglia – Magyarország mérkőzésen a londoni Wembley Stadionban 2021. október 12-én. Mellette Szoboszlai Dominik (j2). Fotó: MTI/Kovács Tamás.

Az angol labdarúgó-válogatott teljesítményével elégedetlen, nem egyszer Gareth Southgate szövetségi kapitányt személyesen kritizáló értékelések jelentek meg a szerdai brit sajtóban a londoni Wembley Stadionban kedd este rendezett, 1-1-es döntetlennel végződött angol-magyar világbajnoki selejtezőmérkőzésről.

A The Daily Telegraph című konzervatív napilap sportrovatának vezető futballtudósítója, Jason Burt elemzésében úgy fogalmazott: bár a döntetlen nem rontotta érdemben annak az esélyeit, hogy Anglia kijusson a jövő évi, katari világbajnokságra, kissé lehűtötte azonban az ahhoz fűzött reményeket, hogy mire lesz képes a csapat Katarban.

Burt értetlenségének adott hangot amiatt, hogy Southgate alig több mint egy óra játékidő után lecserélte Jack Grealish-t, aki szerinte egyértelműen az angolok legjobbja volt a keddi mérkőzésen.

„Ha Grealish nem volt sérült, vagy ha ez nem egy előre tervezett, netán elővigyázatosságból meghozott döntés volt, akkor furcsa lépésnek tekinthető“

– áll a The Daily Telegraph szakírójának értékelésében.

Burt megállapította azt is, hogy sem Harry Kane, sem Raheem Sterling – akiket Southgate szintén lecserélt – nem volt formában.


London, 2021. október 12. Szalai Attila (b) és az angol Raheem Sterling a labdarúgó világbajnoki selejtezõk 8. fordulójában játszott Anglia – Magyarország mérkõzésen a londoni Wembley Stadionban 2021. október 12-én. MTI/Kovács Tamás

Mivel egyikük sem lőtt, Grealish pedig már a pályán sem volt, mitől lett volna veszélyes az angolok játéka? – tette fel a kérdést a brit lap szakértője megjegyezve, hogy mindez egy olyan ellenfél ellen történt, amelyet az angolok „Budapesten 4-0-val félresöpörtek“.

A The Times című napilap szerdai elemzése szerint

„a kedd esti mérkőzésre kidolgozott angol haditerv messze járt attól, hogy meggyőzőnek lehessen nevezni“.

A lap szerint Phil Foden és Mason Mount felvonultatása Declan Rice mellett az angol középpályán azt a célt szolgálta, hogy több kreativitást kölcsönözzön az angolok játékának az ellenőrzés elvesztésének veszélye nélkül. Ez nem bizonyult működőképes megoldásnak, bár Southgate-nek ettől egyelőre nem kell elvesztenie a kísérletbe vetett hitét.

A lap úgy vélte, Kane és Sterling lecserélése egy olyan időszakban, amikor Anglia éppen megpróbált kicsikarni egy gólt és erre volt még 14 perce a rendes játékidőből, jelezte, hogy ez nem volt egy sikeres este.

„Southgate elképzelése a jövőről most nem bizonyult működőképesnek, bár ez nem jelenti azt, hogy ezeket az elképzeléseket máris át kell adni a múltnak“

– tette hozzá a The Times szakírója.


London, 2021. október 12. Szalai Attila (b), Kecskés Ákos (b2, lent) és Nagy Zsolt (j), valamint az angol John Stones (b3) és Tyrone Mings (b4) a labdarúgó világbajnoki selejtezõk 8. fordulójában játszott Anglia – Magyarország mérkõzésen a londoni Wembley Stadionban 2021. október 12-én. A találkozó 1-1-es döntetlennel zárult. MTI/Kovács Tamás

A brit lapok részletesen beszámolnak a magyar szurkolók és a rendfenntartó erők közötti összecsapásról is. A The Daily Telegraph szerint meg nem erősített értesülések vannak arról, hogy amikor a rendőrség filmezni kezdte a rendbontást, a „magyar ultrák“ megtámadták a rendőröket és el akarták venni a kameráikat.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk