Kilépne a Forma-1-ből Sepang és a malajziai kormány


A malajziai sportminiszter szerint az ázsiai országnak ki kellene vonulnia a Forma-1-ből, a sepangi pálya vezetője pedig úgy véli, hogy a Mercedes fölénye miatt kiveszett az izgalom a sorozatból.

Az F1-es versenynaptárban 1999 óta megszakítás nélkül szereplő Malajziai Nagydíj mostani szerződése 2018-ig szól, de lehetséges, hogy a futam már jövőre sem szerepel majd a programban, mivel a világbajnoki sorozat új tulajdonosai az Egyesült Államokban terjeszkednének úgy, hogy közben ne legyen több egy idényben a mostani 21 futamnál.

Razlan Razali, a sepangi pálya vezetője azt nyilatkozta, “talán jót tenne Malajziának egy kis szünet”.

“A Forma-1 már nem hozza lázba az embereket, miután egy csapat uralja a mezőnyt” – tette hozzá.

Khairy Jamaluddin sportminiszter azt emelte ki, hogy a rendezés költségei túl magasak, a megtérülés viszont korlátozott, kevesebb jegyet adnak el, a televíziós nézettség alacsony, s a külföldi vendégek közül is egyre kevesebben látogatnak el Sepangba.

“Amikor először vendégül láttuk a Forma-1-et, akkor az egy nagy üzlet volt, mi voltunk az első házigazdák Ázsiából a régóta szerepet vállaló Japán után. Most azonban sok ázsiai helyszín szerepel a naptárban, a mi versenyünk nem nyújt semmi újdonságot” – mondta a miniszter.

Sepangban a hétvégén rendezik a gyorsaságimotoros-vb soron következő versenyét, amelyre jóval több jegyet adtak el, mint az F1 idei futamára.

Jamaluddin szerint a malajziai pályának a Moto GP-re és más sorozatokra kell koncentrálnia, mert ezeknek a rendezési költségei jóval alacsonyabbak, mint a Forma-1-é.

Az F1-es Malajziai Nagydíj október 1-jei dátummal szerepel az elmúlt hónapban elfogadott, jövő évi előzetes versenynaptárban.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk!